- Reklama -

Finové uctí Selänneho vyvěšením dresu

- Reklama -

Slavnostní ceremoniál související s vyřazením čísla z užívání je v hokeji praktikován většinou kluby, finská hokejová federace se ale už potřetí v historii rozhodla povýšit jej na mezinárodní úroveň. Měla k tomu dobrý důvod, Teemu Selänne si to určitě zaslouží. K vyvěšení jeho dresu s číslem 8 dojde 30. prosince v rámci mistrovství světa dvacítek v Hartwall Aréně před zápasem domácího celku se Slovenskem.
„Teemuova kariéra nemá obdoby a my jsme se rozhodli vyřadit jeho dres, abychom uctili jeho hráčské úspěchy a to, jakým byl vzorem mimo led,“ říká předseda hokejového svazu Suomi Kalervo Kummola. „Teemu je patronem juniorského šampionátu, takže je skvělé, že k vyvěšení dojde právě během mistrovství.“
Sbírka Selänneho úspěchů v modrobílém dresu čítá bronz z evropského šampionátu osmnáctek, stříbro a bronz mezi dospělými, druhé místo z olympiády v roce 2006, druhé místo ze Světového poháru v roce 2004 a účast v semifinále Canada Cupu v roce 1991. Rodák z Helsinek se celkově zúčastnil šesti olympiád, pěti seniorských mistrovství světa a tří Kanadských/Světových pohárů. Za národní tým odehrál skoro dvě stovky utkání.
V NHL, kde loni ukončil aktivní kariéru, má Teemu Selänne bilanci 1457 bodů ze 1451 startů za Winnipeg, Anaheim, San Jose a Colorado.
„Dres se lvem na hrudi pro mě vždycky hodně znamenal, nosil jsem ho s hrdostí. Vyvěšení mého dresu je pro mě velkou poctou. Jsem vděčný finské hokejové federaci, která odvádí výtečnou práci. Národní tým pro mě pokaždé byl šťastným místem,“ uvedl oslavenec.
Před Selännem se obdobné pocty od nejvyššího hokejového orgánu Suomi dostalo Raimo Helminenovi (dres č. 14) a Jarimu Kurrimu (č. 17). Selänne byl v sobotu navíc uveden do Síně slávy finského hokeje.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -