- Reklama -

George McPhee – generální manažer zázraku z Vegas

- Reklama -

Fanshop týmuKoncem uplynulého týdne jsme se dozvěděli trojici finalistů na cenu pro nejlepšího generálního manažera. Stali se jimi George McPhee, GM letošní senzace Golden Knights, Steve Yzerman, který až na loňskou pokaženou sezonu dlouhodobě dosahuje s Tampou skvělých výsledků a Kevin Chevelaydoff, jehož Winnipeg v současnosti tahá v sérii s Vegas za kratší konec. Pojďme se nyní zaměřit na prvního jmenovaného.
George McPhee jako hráč odsloužil 6 sezon v NHL. Oblékal v nich dresy New York Rangers a New Jersey Devils. Jako útočník však nebyl příliš produktivní, nejlepší pro něj byl ročník 1984-1985, kdy v Rangers odehrál 49 zápasů a připsal si 27 bodů. V dalších letech už ale nebyl schopen se přehoupnout přes hranici 8 bodů za sezonu.



Po skončení hráčské kariéry se vrhnul do zákulisí NHL. Začínal v roce 1992 ve Vancouver Canucks. O pět let později nastoupil do Washingtonu Capitals jako generální manažer, kde vydržel až do konce sezony 2013-2014. Po propuštění z hlavního města USA si vzal na rok volno od hokeje, aby následně nastoupil jako poradce k New York Islanders. Ve dvojici s Bradem Trelivingem také dohlížel na kanadský národní tým na Mistrovství světa. V červnu 2016 se pak vrátil na vysokou manažerskou pozici v NHL – přijal nabídku být GM nového týmu Las Vegas Golden Knights.
Úspěšně přivést nový tým do NHL je velký kumšt, stačí si vzpomenout třeba na katastrofu v podobě první sezony Ottawy Senators. McPhee však má za sebou více než sedmnáctileté zkušenosti z Capitals, řemeslu se učil pod legendou Patem Quinnem začátkem devadesátých let ve Vancouveru. Nenechal se rozházet a v rozšiřovacím draftu nešel po těch největších jménech, uvážlivě vybíral takové hráče, kteří se mu budou hodit do konceptu. Jediným zádrhelem se zatím ukázal být případ Šipačov, který se po pár zápasech vrátil zpět do Ruska. McPhee vsadil na nepříliš známé, do té doby průměrné hráče a nyní sklízí ovoce. Kde se cesta Vegas zastaví?
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -