- Reklama -

Gretzky o historii NHL: Máme být na co hrdí

- Reklama -

Nejproduktivnější hráč všech dob Wayne Gretzky momentálně zastává funkci ambasadora v rámci oslav 100. výročí od založení ligy. A svou novou roli si náležitě vychutnává.
„Miluju hokej a jeho historii. Být zpátky uprostřed dění je skvělé. Dějiny jsou ohromnou součástí úspěchu našeho sportu a měli bychom se od nich odrážet. Máme být na co pyšní. Historii si nemůžete koupit. Buď ji máte nebo ne. A my ji máme,“ uvedla legenda s číslem 99.
Gretzky je zpět v záři reflektorů a účastní se všech důležitých akcí, které NHL naplánovala. Jen v této sezoně navštívil všechna tři utkání pod širým nebem; ve Winnipegu a St. Louis si navíc zahrál v zápasech veteránů.
„Podle mě je na 100. výročí nejtěžší vybrat 100 nejlepších hráčů. Výběr vzbudí kontroverze. Neviděl jsem ten seznam. Nevím, kdo na něm je, a kdo ne. Ale beze všech pochybností na něm bude chybět spousta skvělých hráčů, což je velká škoda.“
„Na druhou stranu, to ze seznamu 100 nejlepších hokejistů dělá něco výjimečného. Fanoušci budou říkat: ‚Jak je možné, že tohohle hráče vynechali?‘ Je to jako srovnávat týmy. Jaká dynastie byla lepší: montrealská v 70. letech anebo ta mezi roky 1955 až 1960? Nebo ta Islanders na počátku 80. let?“ uvažuje Gretzky.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Jeden fakt je nezpochybnitelný – NHL do role ambasadora nemohla vybrat nikoho lepšího. Devítinásobný vítěz Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče reprezentuje historii soutěže jako málokdo jiný.
V roce 1988 se stal součástí největšího trejdu v dějinách ligy, který ho přivedl do Los Angeles, kde se hokej pohyboval na hranici nezájmu. Gretzky vše změnil a do tehdejší haly Králů The Forum začaly chodit hollywoodské celebrity.
„Upřímně jsem si nemyslel, že bych mohl udělat hokej větším. Na to jsem vůbec nepomyslel. Měli jsme v týmu Luca Robitaillea, Martyho McSorleyho, Tomase Sandströma, Kellyho Hrudeyho, Roba Blakea a další. Všichni moc dobře věděli, v jaké pozici se nacházíme. Museli jsme propagovat hokej i jinak, aby se o něj lidi více zajímali. Všichni si to moc dobře uvědomovali,“ vzpomíná Gretzky.
„Vždycky jsem tvrdil, že jsem hrál ve skvělé době. Když jsem přišel do L.A., Mario Lemieux pomáhal posunout Pittsburgh, Steve Yzerman zase Detroit. Brett Hull zachránil St. Louis. Všichni tito hráči byli velkými osobnostmi. Šlo o úžasné hráče, kteří měli charisma a věřili v hokej. Tehdy jsme chytli parádní vlnu,“ vrací se v myšlenkách na přelom 80. a 90. let čtyřnásobný vítěz Stanley Cupu.
S odstupem času se může zdát, že vyvolat v Kalifornii takový zájem o hokej nebylo zas tak složité, čemuž se Gretzky směje. „Nebylo to jednoduché. Věřte mi, vážně ne. Ale stálo to za to.“
Dokument o Gretzkym

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -