- Reklama -

Hitchcock zuří. Momenty, jež sudí rozhodli ve prospěch Chicaga mu stále leží v žaludku

- Reklama -

Od letošní sezóny platí v NHL významná úprava pravidel, která poskytuje možnost nechat přezkoumat při inkasované brance videozáznam akce. Trenéři tak mohou tuto novinku využít v případech, kdy mají pocit, že před vstřeleným gólem došlo k nedovolenému ataku brankáře nebo ofsajdu.
Dvě takové situace výrazně ovlivnily průběh pátečního utkání mezi St. Louis a Chicagem, ve kterém Blackhawks vyhráli 3:2 a vyrovnali stav série na 1:1. Možná i díky tomu, že obě tzv. „coach’s challenge“ (trenérskou výzvu) rozhodli sudí (hlavní rozhodčí: Chris Lee, Dan O’Rourke; čároví: Shane Heyer, Mark Shewchyk) ve prospěch obhájců Stanley Cupu.
Ta první se odehrála necelých osm minut před koncem třetí třetiny za stavu 1:1. Gól útočníka Blues Vladimíra Tarasenka byl sice zřejmý, ale nakonec nebyl uznán, protože trenér Hawks Joel Quenneville uspěl s požadavkem, aby rozhodčí přezkoumali ofsajdové postavení Joriho Lehtery při přechodu přes útočnou modrou čáru.
„Někdo na střídačce řekl, že to byl ofsajd. Měli jsme možnost to ověřit, a proto jsme si vyžádali pozornost rozhodčích. Řval jsem jako blázen,“ popsal důležitý moment kouč týmu z Větrného města.
„Byla to akce v rozhodujících chvílích zápasu a vy jen doufáte, že si sudí byli stoprocentně jistí tím, co viděli. Puk se trochu ztratil za Jorim a jeho brusle byla ve vzduchu,“ komentoval situaci kapitán domácích David Backes. „Ale v tom, co se stalo, nejsem objektivní. Rozhodčí měli hodně času to pořádně prozkoumat a rozhodli se takhle,“ dodal.

O chvíli později zamířil na trestnou lavici Vladimír Tarasenko a hosté toho využili ke vstřelení branky. Jejím autorem se stal Andre Shaw. Tentokrát to byli domácí, kteří se domnívali, že si forvard soupeře počínal v rozporu s pravidly.
„Asi se dívali, zda jsem nedovoleně neatakoval gólmana, nevím. Ale jsem přesvědčený, že mě na něho krosčekovali zezadu. Byl jsem si celkem jistý, že branka bude platit, i když malinká pochybnost ve mně byla,“ prohlásil Shaw.
Podle kouče St. Louis Kena Hitchcocka měl Shaw kontakt svou holí s brankářem Brianem Elliottem ještě před tím, než prošel kotouč do sítě a dopustil se tak jasného bránění ve hře. Jenže i v tomto případě opakovaný záběr rozhodl ve prospěch Chicaga.
„Pokud hrajete proti obhájci titulu, bojujete proti velkému množství věcí. Tak to prostě je. Zažil jsem to i z druhé strany. Výroky rozhodčích se vám nebudou líbit a nedopadnou tak, jak byste si přáli. Vždycky to bude jednostranné. Je to důležitá věc. Musíme se s tím poprat,“ upozorňuje Hitchcock.
„Jestli chceme v této sérii uspět, musíme bojovat nejen proti Chicagu. Hawks mají sakramentsky dobrý tým, ale existují i další věci, se kterými se musíme vypořádat. Potřebujeme si uvědomit, že nás v zápasech čeká hodně verdiktů, které se nám nebudou líbit.“

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -