- Reklama -

Hossa zlomil odpor Blues. Hemský rozhodl prodloužení, mezi střelci i další tři Češi

- Reklama -

Nedělní odpoledne nabídlo zámořským fanouškům nejprestižnější hokejové soutěže světa zápas mezi St. Louis a Chicagem. Jedním z hrdinů souboje dvou velkých rivalů z Centrální divize se stal Marián Hossa. Šestatřicetiletý forvard přispěl dvěma góly k výhře Blackhawks v poměru 4:2.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


První z jeho tref navíc bude ve statistikách figurovat jako vítězná. Slovenský hokejista ji vsítil v čase 51:19, kdy ranou bez přípravy potrestal vyloučení Jaye Bouwmeestera. Necelých čtrnáct sekund před koncem pečetil Hossa triumf Hawks gólem do prázdné branky. Rodák ze Staré Ľubovni si tak vysloužil ocenění pro druhou hvězdu večera.
Černí jestřábi stáhli ztrátu na svého nedělního soupeře, jenž v divizní tabulce okupuje druhou příčku, na čtyři body. Pomohly jim k tomu také trefy Marcuse Krügera a Bryana Bickella. Gólman Corey Crawford zneškodnil 25 střel, vyzrát na něj dokázali jen Vladimír Tarasenko s Davidem Backesem.
Aleš Hemský byl ve včerejším programu NHL nejproduktivnějším českým hráčem, když gólem a asistencí pomohl Dallasu porazit New York Rangers 3:2 v prodloužení. Pardubický odchovanec, jenž byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu, ukončil dění na ledě Madison Square Garden v čase 61:02, když se dostal k puku u levého mantinelu, vyjel si s ním mezi kruhy a zápěstím se trefil pod horní tyčku Talbotovy svatyně.
Bod za přihrávku si Hemský připsal u druhé branky Stars, jejím autorem byl Erik Cole. Skóre zápasu otevřel centr texaského celku Jason Spezza, který ve 23. minutě zužitkoval přesilovou hru. Asistenci si připsal nejproduktivnější hráč dosavadního průběhu soutěže Tyler Seguin (59 bodů, 29+30). Za domácí skórovali Carl Hagelin a Chris Kreider.
Stejný počet bodů jako kanadský hokejista zaznamenali také Patrick Kane (26+33) a Jakub Voráček. Ve prospěch Seguina hovoří větší počet vstřelených branek. Voráček jich letos vstřelil osmnáct. Naposledy se předvedl trefou do prázdné branky, kterou v poslední minutě zpečetil výhru Philadelphie 3:1 ve Washingtonu. Přesilovkovou brankou navázal kladenský rodák na příspěvky Marka Streita a Waynea Simmondse. Čestný úspěch Capitals vsítil Alexandr Ovečkin. Ruský křídelník je společně s Rickem Nashem nejlepším kanonýrem soutěže, oba zatížili konta soupeřových brankářů 33 góly.
Z našich krajanů se mezi střelce zapsali také Tomáš Fleischmann a David Pastrňák. Branka prvně jmenovaného pomohla Floridě k zisku alespoň bodu za prohru 2:3 po samostatných nájezdech v domácím klání s Nashvillem. Predátory vrátil do čela ligového pelotonu o bod před Anaheim nejproduktivnější nováček sezóny Filip Forsberg (1+0), který v závěru čtvrté série proměnil rozhodující nájezd. Z jeho spoluhráčů vyzráli na Roberta Luonga i Matt Cullen a Craig Smith, Cartera Huttona předčili v dovednostní disciplíně jen Brad Boyes a Nick Bjugstad.
Druhou výhru v řadě a sedmou z posledních devíti utkání vybojovali hokejisté Montrealu, kteří uspěli v Bostonu poměrem 3:1. Canadiens se letos proti Medvědům daří, vyhráli všechny čtyři zápasy (6:4, 5:1, 2:0, 3:1). Hrdinou nočního utkání v TD Garden byl podle mínění místních novinářů Carey Price. Olympijský vítěz ze Soči (2014) předvedl 34 bezchybných zákroků a připsal si 208. výhru v základní části soutěže, čímž vyrovnal v klubových tabulkách Billa Durnana. Lépe si v tomto ohledu vedli jen Ken Dryden (258), Patrick Roy (289) a Jacques Plante (314).
Skvělý zákrok Careyho Price

O čisté konto připravil hostujícího gólmana český forvard David Pastrňák, který opět nastoupil v prvním útoku Bostonu a v čase 55:29 snižoval skóre na 1:2. Jeho trefa, kterou musel potvrdit až videorozhodčí, ukončila nelichotivou sérii Bruins bez vstřelené branky proti Canadiens na čísle 159:25. Hlavními tahouny montrealské ofenzivy byli Dale Weise a Max Pacioretty, oba si vylepšili letošní statistiky o gól a asistenci.
Anaheim přišel o své výsostné postavení v soutěži prohrou 3:5 v Tampě Bay. Největší nebezpečí hrozilo kačerům od šikovných centrů Briana Boylea (2+0), Valtteriho Filppuly (1+2) a Ryana Callahana (1+1). Jednou přihrávkou pomohl Lightning k návratu do čela Východní konference Ondřej Palát. Na straně poražených oslavil 200. trefu v základní části NHL Ryan Getzlaf (1+1). Na gól Samiho Vatanena přihrál v přesilovce Ilja Bryzgalov, který v polovině třetí části nahradil otřeseného Frederika Andersena, na něhož spadla branka.
Šestizápasovou šňůru proher zastavil Winnipeg výhrou 5:3 nad Coloradem. Pětadvaceti bezchybnými zákroky se na ni podílel Ondřej Pavelec, ofenzivu Jets dirigovali Mathieu Perreault s Dustinem Byfuglienem, oba ukončili zápas s bilancí 1+2. Na straně soupeře se nejvýrazněji prosadili Matt Duchene a Alex Tanguay (oba 1+1).
Buffalo podlehlo doma New Yorku Islanders 2:3. Ostrovanům se podařilo dostat do tříbrankového trháku. Michala Neuvirtha při jeho prvním startu od 17. ledna překonali Colin McDonald, Lee Anders a Michail Grabovskij. Sabres vyrovnali neslavný klubový rekord, když během 60 minut vyslali na protivníkova brankáře pouze deset střel. Recept na Jaroslava Haláka objevili Marcus Foligno (1+1) a Drew Stafford.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -