- Reklama -

Jarvis, Yandle, Kessel. NHL má nového Ironmana. Tisícovka je na dohled

- Reklama -

Dlouhých pětatřicet let byl „železným mužem“ NHL Doug Jarvis. Až letos v lednu jeho úctyhodný výkon 964 odehraných utkání v řadě překonal Keith Yandle.

Ten od března 2009 do dubna 2022, tedy přes třináct let, nevynechal ani jeden duel. Během té doby vystřídal dres Phoenixu, Rangers, Floridy a Philadelphie. Zadák Flyers měl dokonce na dohled neuvěřitelnou tisícovku.

Přiblížil se k ní hodně blízko. Když jej ale v dubnu, krátce před koncem loňské základní části, kdy už Letcům o nic nešlo, trenéři nechali na tribuně jako zdravého náhradníka a nepostavili jej do zápasu, fantastická šňůra se přetrhla.

Tento krok Flyers vzbudil rozporuplné reakce. Někteří to brali jako podraz a neúctu k hráči a jeho úchvatnému výkonu. Jiní poukazovali na to, že jeho výkonnost zkrátka nestačila na nominaci do zápasu a tvrdili, že trenéři mají za úkol za každých okolností poslat na led co nejsilnější sestavu. Další fanoušci by zase uvítali, kdyby klub bez šancí na postup do play-off hrál raději mladé kluky.

- Reklama -

„Tohle rozhodnutí je v nejlepším zájmu Philadelphia Flyers,“ komentoval to tehdy prozatímní kouč Mike Yeo. „Vzal to skvěle. Samozřejmě byl zklamaný, že nebude hrát, ale chápe to. Musíme myslet na budoucnost a dát šanci mladým. Tohle ovšem nijak nesnižuje jeho úžasný počin. Je pozoruhodné, co dokázal,“ dodal Yeo.

Yandleova šňůra každopádně skončila. Nový rekordní zápis měl hodnotu 989 utkání v řadě. Ve včerejším duelu s Torontem tento výkon vyrovnal útočník Golden Knights Phil Kessel. A už dnes se zápasem na ledě San Jose americký reprezentant osamostatní na čele. Nový Ironman bude mít na kontě 990 utkání bez přerušení. Do tisícovky mu bude zbývat deset mačů.

Od 3. listopadu 2009 nechyběl Kessel v sestavě. Série začala, když ještě oblékal dres Toronta. „Od té doby se toho stalo opravdu hodně. Jsem starý,“ bere to nový rekordman s humorem. „Hokej mě pořád baví. Ta série mohla samozřejmě několikrát skončit. Párkrát to vypadalo, že hrát nebudu, ale nakonec jsem vždy nastoupil. Měl jsem veliké štěstí,“ dodal.

Dlouho, předlouho, více než 35 let, držel tento rekord Doug Jarvis. Bývalý hráč Montrealu, Washingtonu a Hartfordu se narodil v Brantfordu v provincii Ontario, tedy ve stejném městě jako Wayne Gretzky. Držitelem rekordu byl od sezóny 1985-86. Hned v dalším ročníku byl za tento počin oceněn Bill Masterton Memorial Trophy za oddanost hokeji.

I jeho série se několikrát málem přetrhla, mnohokrát nastoupil se zraněním nebo nemocí, často byl pořádně potlučený. Dokud to ale jen trochu šlo, vždycky hrál. Jeho série započala v říjnu 1975, kdy oblékal dres Montrealu. Mimochodem, v každé ze svých prvních čtyř sezón zvedl Jarvis nad hlavu Stanley Cup.

V ročníku 1983-84 získal Selke Trophy pro nejlepšího defenzivního útočníka v lize. Není divu, učil se od toho nejlepšího – jeho parťákem byl dlouhá léta Bob Gainey, a to byl dokonalý prototyp bránícího forvarda.

„Hrál jsem s nachlazením i s chřipkou. Spousta kluků to tak má. Ale já měl štěstí, že se mi vyhýbala větší zranění. V zápase i na tréninku se může přihodit spousta věcí, ale štěstěna stála při mně,“ vzpomínal Jarvis před lety. Až v lednu 2022 ho o rekord připravil Yandle, kterého teď na čele střídá Kessel.

Rodáka z Madisonu ve Wisconsinu si v roce 2006 vybrali v prvním kole draftu z páté pozice Boston Bruins. Útočník Vegas oblékal postupně také dres Toronta, Pittsburghu a Arizony. S Penguins dvakrát získal Stanley Cup (2016, 2017).

Celkem má na kontě 1 211 zápasů a 958 bodů. Jediná trefa mu chybí do kulaté mety 400 branek. Ve včerejším zápase, kterým vyrovnal rekord, sice skóroval, ale branka nakonec nebyla pro ofsajd uznána.

Ironií osudu je, že podsaditý forvard nikdy neplatil za vzor životosprávy a fyzické kondice. Ohledně jeho postavy vždy kolovala spousta vtipů, tradovalo se o něm, že se cpe hot-dogy a hamburgery. Na začátku kariéry navíc překonal rakovinu. Po takto vážných zdravotních problémech je vskutku neuvěřitelné, že se mu v dalším průběhu kariéry zdravotní trable vyhýbaly.

Pokud by to Phil Kessel skutečně dotáhl na tisíc zápasů NHL v řadě, jubilejní tisící duel bez přerušení odehraje 17. listopadu proti Arizoně, svému bývalému klubu. A asi se nenajde nikdo, kdo by to chlapíkovi, kterému se kvůli jeho kouskům na ledě přezdívá „Phil The Thrill“, nepřál.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -