- Reklama -

Potřetí! Železný muž Kessel má další Stanley Cup

- Reklama -

Pro většinu hráčů Golden Knights je tohle premiérový triumf v play-off NHL. V kádru Bruce Cassidyho se ale najdou i tací, kteří už do hokejového ráje v minulosti vstoupili. Alex Pietrangelo se radoval v roce 2019 se St. Louis. Jonathan Quick a Alec Martinez triumfovali s Kings dokonce dvakrát (v letech 2012 a 2014).

Potřetí se ze zisku nejslavnější hokejové trofeje raduje i útočník Phil Kessel. Pětatřicetiletý křídelník vyhrál s Pittsburghem v letech 2016 a 2017. Z aktivních hráčů se mohou třemi Stanley Cupy pyšnit už jen Jonathan Toews, Patrick Kane, Sidney Crosby, Jevgenij Malkin, Kris Letang, Marc-Andre Fleury a Pat Maroon.

Tato cesta za pohárem pro něj ale byla jiná. Většinu vyřazovací části strávil na tribuně jako zdravý náhradník, zatímco v Pittsburghu patřil mezi hlavní opory. Vždyť málem připravil Sidneyho Crosbyho o prestižní Conn Smythe Trophy. Chyběl mu k ní skutečně kousíček.

Nyní se na led dlouho nedostal, na dobré náladě mu to ale neubralo. A co si bude z vítězného večera pamatovat nejvíce? „Mou dceru,“ vypálí okamžitou odpověď. „Při mých prvních dvou vítězstvích nebyla. Tohle je něco výjimečného. Doufám, že si uděláme spoustu fotek s pohárem,“ řekl s patnáctiměsíční dcerkou v náručí. A dobře naložený forvard si nezapomněl rýpnout do novinářů. „Když jsem ještě hrával v Torontu, nemysleli jste si, že někdy vyhraju. A teď jsem trojnásobným šampionem,“ řekl.

- Reklama -

„Phil je jedním z nejoblíbenějších spoluhráčů, s jakými jsem kdy hrál. Opravdový profesionál,“ pochválil ho kapitán Mark Stone. „Pracuje velmi tvrdě. Je s ním ohromná zábava. Miluje tento sport, miluje být na zimáku, miluje být s klukama v kabině. Teď sice nehrál, ale všechno bral sportovně a s nadhledem, pořád měl dobrou náladu. Budu ho respektovat po zbytek mého života,“ dodal Stone.

„Znal jsem svou roli. Máme tu skvělou skupinu hráčů, výbornou partu. Dokázali jsme to. Každý z hráčů byl důležitý. Někdo odehrál deset zápasů, jiný třeba jenom jeden, ale to není důležité. Každý přispěl svým dílem,“ řekl trojnásobný vítěz Stanley Cupu Phil Kessel.

Na závěr rodák z Wisconsinu dodal, že do hokejového důchodu se ještě nechystá. „Chci hrát. Miluju to. Mám v sobě touhu a vášeň. Necítím se starý. Ať už to bude kdekoli, chci pokračovat,“ ujistil muž, který v začátcích kariéry překonal rakovinu a který vytvořil rekord NHL, když odehrál  1 064 utkání v řadě bez přerušení (play-off se do toho nepočítá).

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -