- Reklama -

Kapitán Stone. Nejdřív hattrick, pak Stanley Cup

- Reklama -

Mise splněna. Dokázal to. Je jediným kapitánem v historii organizace Golden Knights. Jiného muže s céčkem na hrudi tento klub neměl. Mark Stone dovedl Zlaté rytíře ke Stanley Cupu. A to ve velkém stylu.

Na dominantní výhře v poměru 9:3 v pátém utkání finálové série se podílel hattrickem. Vstřelit tři branky v zápase, který rozhodl o zisku poháru, se nikomu nepovedlo neuvěřitelných sto let! Naposledy to dokázal Babe Dye v roce 1922. Ten se v posledním zápase sezóny trefil za Toronto St. Patricks dokonce čtyřikrát.

Mark Stone je také prvním hráčem v moderní éře NHL (od sezóny 1943-44), který se stal prvním kapitánem v historii svého klubu a zároveň prvním kapitánem, který s tímto klubem vyhrál Stanley Cup.

„Jakmile jsme získali komfortní náskok, nedokázal jsem to dostat z hlavy. Představoval jsem si, jak zahazuju hokejku a helmu a slavím se svými spoluhráči. Už se nemůžu dočkat oslav,“ culil se po výhře 9:3 jednatřicetiletý rodák z Winnipegu.

- Reklama -

Když zvedl pohár nad hlavu, splnil se mu velký sen. „Nedá se to slovy popsat. Je to ten nejlepší pocit na světě.  Snažím se užívat si to plnými doušky, chci si to pořádně vychutnat,“ řekl útočník, který ve 22 duelech play-off nasbíral 24 bodů za 11 branek a 13 asistencí.

„Jako kluk sníte o tom, že se dostanete do NHL. A když už v lize jste, chcete vyhrát Stanley Cup. Je to splněný dětský sen. Nemohu tomu uvěřit,“ soukal ze sebe. „Nemohu být šťastnější a pyšnější. Na spoluhráče, na celý klub, na celé město.“

To vše poté, co během devíti měsíců podstoupil dvě operace zad. Zdravotní problémy jej v posledních letech provázejí prakticky neustále. V základní části nastoupil za poslední tři sezóny postupně do 55, 37 a 43 utkání z celkových 82. Poslední zápas základní části odehrál letos v lednu, zbytek ročníku musel vynechat. Vrátil se až na play-off.

„Poslední roky pro mne byly těžké. Ale když se tým v únoru rozjel k výborným výkonům, dodalo mi to extra motivaci a energii, abych makal ještě víc a co nejdřív se připojil k týmu,“ prozradil.

Ačkoli nemohl spoluhráčům na jaře pomoci na ledě, zažil radost alespoň v osobním životě. V březnu se mu narodila dcerka Scarlett. Tříměsíční miminko pochopitelně nechybělo při oslavách na ledě.

„Je to neuvěřitelný hráč. Skvělý lídr, ohromně soutěživý bojovník. Netušili jsme, zda bude v play-off schopen hrát. Jsem za něj moc šťastný,“ prohlásil na adresu svého kapitána kouč Bruce Cassidy. „Neuvěřitelný chlap, na ledě i mimo led. Přišel sem v naší druhé sezóně a od té doby je klíčovým faktorem,“ ocenil parťáka Jonathan Marchessault.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -