- Reklama -

Jasná záležitost. Bluesmani rozstříleli Dallas a postupují

- Reklama -

Útok Paula Stastnyho a další vydařené představení Briana Elliotta mezi tyčemi dovedly St. Louis do finále Západní konference. V rozhodujícím sedmém utkání hraném v Dallasu se druhá formace Blues postarala o polovinu ze šesti branek hostů, zatímco Stars dokázali ze 32 pokusů skórovat pouze jednou.
„Mluvili jsme před zápasem o tom, že dnes chceme být rozdílovým faktorem. Myslím, že se nám podařilo přispět,“ říká skromně Troy Brouwer. „Předvedli jsme několik pěkných krátkých akcí, dokázali jsme využít svých příležitostí. O Brianovi jsme v šatně nepochybovali. Byl fenomenální, můžeme se na něho spolehnout.“
V téhle sérii se domácím týmům prostě nedařilo, až na dva případy vždy odjížděly z ledu poražené. A v posledních dnech se nedařilo zejména jejich gólmanům. Ve středu to byl Kari Lehtonen, kdo opouštěl své pracoviště už po dvaceti minutách, v nichž inkasoval tři branky z osmi střel.
„Něco podobného jsme zažili v šestém utkání v St. Louis,“ připomene rodák z Helsinek. „Vzalo to rychlý konec.“
V šesté minutě ho při přesilovce „načal“ důrazný Robby Fabbri operující v prostoru těsně před ním. V čase 18:22 skončil v síti Stastnyho pokus z ostrého úhlu. A čtyři sekundy před koncem třetiny prolétla kolem vyrážečky finského gólmana střela Patrika Berglunda od modré čáry.
Všichni členové druhého útoku Blues završili svoji bilanci na 1+2 ve 36. minutě, kdy jejich pohlednou kombinaci zakončil Brouwer. Mezitím se ještě svým šestým gólem v play off připomněl kapitán hostů David Backes.
„Kluci tohle utkání odehráli naplno, bylo hezké koukat, co jsme předváděli. Měli jsme několik dobrých příležitostí a od brankáře přišlo několik dobrých zákroků ve správný čas,“ hodnotí středeční představení Backes. „Utlumili jsme jejich počáteční nápor a byli schopní krátce nato odpovědět protiútokem. Klíčové bylo, že jsme pokračovali v tlaku celých šedesát minut.“
Teprve na začátku třetího dějství padla i Elliottova pevnost, když Patrick Eaves uklidil odražený puk po Goligoskiho dělovce. Když na konci utkání zoufalí Stars symbolicky odvolali Niemiho z klece, dokonal dílo Vladimir Tarasenko.
„Prohrát sedmý zápas je velké zklamání. Měli jsme ještě energii, ale tohle nebylo naše mužstvo. I když jsme na ně začali tlačit, promarnili jsme příliš mnoho šancí na návrat do zápasu. Takovýhle konec jsme si nepředstavovali,“ uzavírá sezónu, v jejíž základní části byli jeho svěřenci nejlepším týmem Západní konference, trenér Dallasu Lindy Ruff.
Hokejisté St. Louis se jméno svého dalšího soupeře dozvědí dnes večer, kdy se hraje rozhodující duel mezi San Jose a Nashvillem. Konferenční finále odstartují v neděli.



Dallas – St. Louis 1:6 (0:3, 0:2, 1:1) – konečný stav série 3:4

Branky a asistence: 46. Eaves (Goligoski, Oduya) – 6. Fabbri (Brouwer, Stastny), 19. Stastny (Brouwer, Fabbri), 20. Berglund (Lehterä, Backes), 24. Backes (Berglund, Parayko), 36. Brouwer (Fabbri, Stastny), 56. Tarasenko (Schwartz, Shattenkirk).
Střely na branku: Dallas 7-18-7=32, St. Louis 8-9-2=19. Přesilovky: 0/3 – 1/2.
Brankáři: Lehtonen 5/8, Niemi (od 20:00) 8/10 – Elliott 31/32.
Hvězdy utkání: Elliott, Fabbri, Stastny (všichni STL).
Česká účast: Radek Faksa (15:50, 0, 2 střely, 0+0), Aleš Hemský (14:24, 0, 4 střely, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -