- Reklama -

Je tady draft. Jakou budoucnost určí Zachovi, Zbořilovi a dalším Čechům?

- Reklama -

Je před námi poslední významná událost letošní sezóny… nebo snad velké entrée sezóny následující? Ačkoliv má dnešní a zítřejší draft vročení 2015, řeší se při něm budoucnost klubů, takže správnější bude možná druhá varianta.
Co na hokejové fanoušky sledující přenos z BB&T Center v Sunrise na Floridě čeká? V pátek večer pouze jedno kolo, tedy elitní třicítka mladíků, kteří mají dle názoru klubů největší šanci uspět v NHL. S velkým odstupem jí vévodí útočníci Connor McDavid z Erie Otters (OHL) a Jack Eichel z Boston University (NCAA) a protože Edmonton ani Buffalo, kteří volí první, nemají v úmyslu se svého práva vzdát, začátek se bude odehrávat podle předpokládaného scénáře.
Poté už začne být situace zajímavější. Letošní draftový ročník je natolik silný, až by se chtělo říct, že nejde netrefit do černého, záležet tedy bude na tom, jak budou kluby při výběru naplňovat své vnitřní potřeby. Kvalifikované odhady skautských organizací najdete v našem článku. Druhý dotaz zní, zda budou generální manažeři vybírat v tom pořadí, jaké určila draftová loterie a výsledky play off. Mnozí šéfové týmů naznačují, že v případě výhodně nabídky jsou ochotni trejdovat, jiní mají zase nedostatek výběrů ve druhém či třetím kole.
Ta přijdou na řadu až v sobotu, a po nich další, celkově sedm. Dohromady by mělo najít (šanci na) uplatnění 211 mladíků. Jedno místo navíc oproti standardnímu počtu patří Chicagu, které na základě kolektivní smlouvy získalo právo volby ve druhém kole jako kompenzaci za nepodepsání smlouvy s Kevinem Hayesem, 24. mužem draftu 2010.
Šťastní budou ti, kteří už po dlouhém pátečním večeru půjdou do postelí s radostnou jistotou. Patřit by mezi ně mohli i dva nebo dokonce tři čeští hokejisté. Útočník Sarnie Pavel Zacha by se mohl vejít do nejlepší desítky, v prvním kole by se mohlo dostat také na obránce Jakuba Zbořila ze Saint John. Pokud je doplní i útočník Charlottetownu Filip Chlapík, bude mít Česko trojnásobné zastoupení poprvé od roku 2004, kdy byli draftováni Rostislav Olesz (Florida, 7.), Ladislav Šmíd (Anaheim, 9.) a Marek Schwarz (St. Louis, 17.).

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -