- Reklama -

Je to neuvěřitelný talent, chválil Jakuba Vránu jeho spoluhráč. Zahraje si v NHL už letos?

- Reklama -

V letošní sezóně neoblékl dres Washingtonu žádný českýcesivnhl-logo-150x150-3 hokejista. To ale neznamená, že by měli hráči ze srdce Evropy zapovězený vstup do hlavního města Spojených států. Spíše naopak. V rozvojovém kempu Capitals se totiž v těchto dnech pokouší zaujmout vedení amerického celku hned trio českých mladíků – útočník Jakub Vrána a brankáři Jan Růžička a Vítek Vaněček.
Jakub Vrána, jehož jméno si většina zámořských reportérů zatím spojuje pouze s fantasticky provedeným nájezdem, kterým oslnil v průběhu loňské předsezónní přípravy (viz. video pod článkem), strávil letošní sezónu ve švédském Linköpingu.
Ve 44 zápasech posbíral 24 bodů za 12 branek a stejný počet asistencí, v play off se však se svým klubem daleko nedostal. Vedení Washingtonu tak neváhalo a povolalo devatenáctiletého forvarda do zámoří, aby zkusil štěstí podruhé v barvách záložního celku Hershey Bears v AHL.
Medvědi se sice taky daleko neprokousali (padli už ve druhém kole), nicméně Vrána si mohl odškrtnout prvních 13 zápasů odehraných v kanadskoamerických profesionálních soutěžích. „Dřímá v něm neuvěřitelný talent,“ocenil schopnosti českého útočníka Steve Oleksy, který se po sezóně přestěhoval do Pittsburghu.

Vrána už se na podzim do Švédska vracet nebude, hodlá totiž naplno nakopnout svoji zámořskou kariéru. „Bohužel se nám nepoštěstilo uspět v play off, ale i tak to byla dobrá sezóna a pro mě osobně skvělá zkušenost. Dostal jsem dostatek prostoru na ledě a to mi do dalších měsíců určitě pomůže,“ zhodnotil uplynulý ročník v rozhovoru pro Washington Post.
V rozvojovém kempu Capitals se shledal se svých dlouholetým kamarádem Vítkem Vaněčkem, společně se kterým vybojoval na loňském mistrovství světa hráčů do 18 let stříbrnou medaili. Oba mladíci pak byli v létě minulého roku draftováni Washingtonem – Vrána hned v prvním kole jako celkově třináctý v pořadí, Vaněček ve druhém jako 39. Teď jsou z nich spolubydlící a společně s dalším krajanem Janem Růžičkou zkoušejí zaujmout přední představitele Washingtonu.
https://www.youtube.com/watch?v=bf7VhWBCIGM
„Je skvělé být zase mezi svými, moct si s někým popovídat česky. Já se zase snažím pomoct klukům s angličtinou, protože s komunikací mají zatím docela problémy,“ řekl vždy usměvavý Vrána.
Jak loni názorně předvedl devatenáctiletý švédský útočník André Burakowsky, který během své druhé návštěvy rozvojového kempu Caps oslnil natolik, že si pro sezónu 2014/15 vysloužil místo v sestavě Washingtonu, cesta do NHL nemusí Vránovi zabrat až tolik času. A to i přesto, že ofenzívu amerického klubu před několika dny posílili útočníci T.J. Oshie a Justin Wiliams. Pakliže český forvard neuspěje a skončí v sestavě záložního celku Hershey Bears (o čemž definitivně rozhodne až zářijový přípravný kemp), určitě i tam dostane dostatek prostoru pro další rozvoj svých hokejových dovedností.
A pokud český útočník naplní všechny předpoklady, kvůli kterým si ho vedení Capitals pojistilo již záhy po zahájení loňského draftu, pak se brankáři v NHL mají jednoho dne nač těšit.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -