- Reklama -

Kesselova výměna se vám může krutě vymstít, obul se do vedení Pittsburghu majitel Caroliny

- Reklama -

Hurikán Karmanos se minulou středu přehnal přes Pensylvánii. Zhruba tak nějak bychom mohli sesumírovat výroky majitele Caroliny Petera Karmanose, který se na tiskové konferenci v PNC Arena poněkud „rozohnil“ a nedalo mu to, aby si nerýpnul do svého bývalého kolegy a současného generálního manažera Pittsburghu Jima Rutherforda. A do výměny, která prvního červencového dne přivedla do mužstva Tučňáků amerického útočníka Phila Kessela.
Vedení Hurricanes tento týden oznámilo, že vykoupí ze smlouvy ruského forvarda Alexandera Sjomina. Rodák z Krasnojarsku podepsal v březnu roku 2013 smlouvu, která mu v příštích pěti letech měla vynést 35 miliónů dolarů. A tento kontrakt s ním nepodepsal nikdo jiný, než Jim Rutherford.
Sjomin vsítil za letošní sezónu pouhých šest branek a i když se s ním vedení Caroliny rozloučilo, bude mu americký celek ještě následujících šest let vyplácet dvě třetiny peněz (celkem 14 miliónů dolarů), které mu měl v příštích třech letech vynést jeho kontrakt. Více v našem dřívějším článku.
V průběhu středeční tiskové konference si Karmanos nejdříve sypal popel na hlavu, když tvrdil, že za Sjominův nešťastný kontrakt přijímá veškerou zodpovědnost. Ale jakmile se později téhož dne objevila zpráva o přestupu Phila Kessela do Pittsburghu, majitel Caroliny se pustil i do Rutherforda.

Peter Karmanos

„Penguins nemají žádné výběry v prvním kole draftu. Vyměnili ten loňský, vyměnili letošní, zbavili se i volby pro příští rok. Ale mají Kessela, který když prožije obzvláště „povedenou“ sezónu, bude mít na výsledcích jejich mužstva asi takový podíl, jakým nám letos přispíval Alex Sjomin.“
A když přišla řeč na plány Maria Lemieuxa a Rona Burkleyho, kteří uvažují o prodeji svých vlastnických práv v pensylvánském klubu, Karmanos znovu udeřil: „případný zájemce by zaplatil 700 až 800 miliónů dolarů za klub, který stojí na hliněných nohách a v budoucnu bude mít velké problémy s konkurenceschopností.“
V dubnu minulého roku odstoupil Jim Rutherford z pozice generálního manažera v Carolině a krátce na to se stěhoval právě do Pittsburghu. Na jeho místo nastoupil Ron Francis. A když měl ve středu Karmanos porovnat manažerské schopnosti obou jmenovaných, jednoznačně u něj zvítězil Francis.
„Ron je mnohem otevřenější člověk. Ptá se mě na všechno možné, co se týče fungování našeho klubu, a já mu s radostí odpovídám, aniž bych nějak zpochybňoval jeho konečná rozhodnutí. Co se financí týče je totiž mnohem vychytralejší než já,“ řekl Karmanos.
„Ronnie se nebojí kritiky a vše dělá s chladnou hlavou, což je při podepisování nových smluv často ten nejdůležitější prvek. Prostě z toho nemá strach, ale to zároveň neznamená, že by měl laxní přístup ke své práci. Jeho dosavadní kroky mi dávají za pravdu,“ dodal majitel Caroliny.

28. dubna 2014 – Jim Rutherford oznamuje světu, že končí na postu generálního manažera v mužstvu Caroliny Hurricanes

- Reklama -

Vedení Pittsburghu reagovalo na jeho výroky nanejvýš diplomaticky. „Každý z nás občas řekne něco, co by neměl. Bohužel, panu Karmanosovi se to přihodilo v průběhu tiskové konference,“ řekl prezident pensylvánského celku David Morehouse a dodal:„Jim Rutherford má na své působení v Carolině jen ty nejlepší vzpomínky. Stejně jako na pana Karmanose, se kterým kdysi vybudoval mužstvo, jež dosáhlo na Stanley Cup.“
„Každý má právo na svůj názor. Ale nemyslím si, že když máme na soupisce Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina, Marca-Andrého Fleuryho, Krise Letanga a Phila Kessela – až na jednu výjimku jsou všichni mladší třiceti let a mají podepsané dlouhodobé kontrakty – je budoucnost našeho klubu nějakým způsobem ohrožena,“ uvedl v rozhovoru pro Pittsburghu Post-Gazette David Morehouse.
Rutherford spolu s Karmanosem a Thomasem Thewesem v roce 1994 odkoupili klub Hartford Whalers, který se v roce 1997 přestěhoval do města Raleigh v Severní Carolíně. Rutherford působil 20 let na pozici generálního manažera, největšího úspěchu se dočkal v roce 2006, když Hurricanes vybojovali první a doposud jediný Stanley Cup v historii klubu.
Když se loni na jaře s touto organizací loučil, Karmanos to okomentoval těmito slovy: „Jim je můj nejlepší přítel. Po dlouhá léta byl tváří našeho klubu a všem nám bude chybět. Skutečnost, že jsme dokázali vybudovat tak výjimečnou organizaci, je dokladem toho, jaký kus práce tady odvedl. Pokud jde o mě, považuji ho za jednoho z nejlepších generálních manažerů v lize.“
Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -