- Reklama -

Komunikace je základ – Steve Yzerman

- Reklama -

Fanshop týmuNa slavnostním galavečeru po skončení sezony se bude, mezi jinými, předávat i cena pro nejlepšího manažera klubu NHL. Mezi nominovanou trojicí se sešli George McPhee z Las Vegas, Kevin Cheveldayoff z Winnipegu a Steve Yzerman z Tampy Bay. Dnes se podíváme na zoubek poslednímu jmenovanému.



Všichni tři nominovaní manažeři v mládí hráli hokej profesionálně. Co se ale týče úspěšnosti jejich hráčských kariér, nesahají McPhee s Cheveldayoffem Stevu Yzermanovi ani po kotníky. Cestu dlouholetého kapitána Red Wings a trojnásobného vítěze Stanleyova poháru asi netřeba představovat. Už jako hráč byl velmi respektovanou osobností, tato aura mu později pomohla při výkonu jeho funkcí.
Po konci aktivní kariéry v roce 2006 usedl do vedení Detroitu Red Wings (Viceprezident pro hokejové operace) a navíc po sezoně skládal jako generální manažer tým pro světový šampionát. Po triumfu jím složeného týmu Kanady na olympiádě ve Vancouveru přišla pro Yzermana velká výzva – post generálního manažera Tampy Bay.
Úspěšná přestavba
Tampu musel v prvních sezonách radikálně předělat. Občas se to neobešlo bez emocí, jako v případě odchodů Vincenta Lecavaliera nebo především Martina St. Louise. Dařilo se mu zabudovat nové mladé tahouny jako Tylera Johsona, Ondřeje Paláta, Nikitu Kučerova. Skvělým tahem se nakonec ukázala výměna Bena Bishopa a sázka na Andreje Vasilevského.
Co byl ale možná nejlepší tah, který ukázal, jak neústupný a přitom vychytralý umí Yzerman být, bylo přeloňské vyjednávaní o nové smlouvě pro Stevena Stamkose. Tehdy čekal skoro až do poslední možné chvíle, mohl Stamkose ztratit bez náhrady. Nakonec se však dohodli na osmileté smlouvě s průměrným platem 8,5 milionu dolarů. Přitom se většina odborníků shodovala, že na volném trhu mohl Stamkos získat smlouvu klidně i o milion vyšší.


Spolupráci s Yzermanem si pochvaluje i kouč Bolts Jon Cooper: „Neustále spolu komunikujeme. Nikdy ale nepřekročí své pravomoce, mě ani nikomu z realizačního týmu nic nenařizuje. Vždycky se to nese v duchu „Co pro to můžeme udělat společně?“ popsal trenér Cooper.
Letos Tampu ve finále Východní konference zastavil Washington po sedmi zápasech. Největším manažerským úspěchem tak pro Yzermana zůstává postup do finále v roce 2015. Můžete se však spolehnout, že mladý a dravý tým Bolts ještě neřekl poslední slovo.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -