- Reklama -

Legenda bez smlouvy. Martin St. Louis může poprvé v kariéře okusit volný trh

- Reklama -

Na prahu čtyřicítky překvapí Martina St. Louise už jen máloco. Během své bohaté hokejové kariéry získal Stanley Cup, Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče, dvakrát Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování a hned třikrát byl honorován Lady Byng Trophy pro největšího slušňáka NHL. Ale i přesto, že působí v nejvyšší zámořské soutěži již od roku 1998 a na svém kontě má přes 1100 odehraných zápasů, stále existují zóny, kam noha Martina St. Louise ještě nevkročila.
Zatímco se svými spoluhráči oslavil zisk Prezidentovy trofeje a už se pomalu připravuje na zápasy play off, stále nemá podepsanou smlouvu pro příští sezónu. A pokud se s klubem nedohodne na novém kontraktu před 1. červencem tohoto roku, pak si poprvé v životě vyzkouší, jaké je to plavat mezi žraloky na volném trhu.
„Čas od času o tom přemýšlím, ale dovedu to vystrnadit z hlavy, když se potřebuju soustředit na důležitější věci. Vlastně mě to trápí čím dál tím méně, čím blíže se dostáváme ke konečné fázi letošní sezóny,“ řekl kanadský forvard.
Mezi klubem a hráčovým agentem Lewisem Grossem sice došlo k několika rozhovorům ohledně nového kontraktu, ale ty zatím k ničemu nevedly. Naopak Cam Talbot, Marc Staal a Mats Zuccarello už mají nové smlouvy dávno v kapse.
„Jsem rád za ně i za tento klub. Netrápím se tím a rozhodně se necítím nějak dotčený. Pro mě je hlavní, že budeme hrát v play off a máme tak šanci zabojovat o Stanley Cup. Přece jenom už mám svůj věk a je mi jasné, že takových příležitostí už moc nebude,“ řekl St. Louis.
„Pokud budu podávat solidní výkony, pak se o budoucnost bát nemusím. Zajímá mě jenom to, co mohu sám ovlivnit. Být mladší, možná by mě taková situace vyvedla z míry, ale teď jsem klidný,“ dodal kanadský forvard.

V březnu loňského roku se Malý velký muž rozloučil s klubem Tampy Bay Lightning, jehož dres oblékal dlouhých 13 let, a se kterým v roce 2004 vybojoval Stanley Cup. Přestože za Rangers odehrál pouze 92 zápasů z celkového počtu 1132 startů v základní části NHL, sám přiznává, že plán přestěhovat se do New Yorku bujel v jeho hlavě již nějaký čas.
„Už dlouho předtím, než došlo k mojí výměně, jsem nad tím uvažoval. Vždycky jsem chtěl hrát za Jezdce a doufal jsem, že právě v jejich dresu ukončím kariéru,“ řekl kanadský útočník.
„Loni jsme se dostali až do finále. Když vezmu v potaz všechno kolem a jak se za mě postavili moji spoluhráči i celý klub…vzpomínka na gól, který jsem vsítil v zápase s Montrealem v prodloužení konferenčního finále, bude patřit k největším hokejovým zážitkům mého života,“ dodal St. Louis, který v průběhu loňského play off sváděl bitvy nejen se svými soupeři, ale i se sebou samým, když se musel vyrovnat se smrtí své maminky France.
„Za roky strávené v Tampě Bay jsem nesmírně vděčný. Lidé na mě vždy budou vzpomínat především jako na hráče Lightning. A tak je to správně,“ podotkl kanadský útočník. „Ale teď jsem členem NY Rangers a příležitost vyhrát další Stanley Cup je velká. Je skvělé hrát za klub s tak bohatou historií,“ dodal St. Louis.
Smlouvu zatím nemá, ale o své budoucnosti má jasno: „Chci hrát i příští sezónu, chci zůstat v tomto klubu. Doufám, že ukončím svoji kariéru v dresu Rangers.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -