- Reklama -

Lehtonen přinesl Dallasu naději

- Reklama -

Třicet pět ze sedmatřiceti střel pochytal Kari Lehtonen v pondělním utkání mezi St. Louis a Dallasem. Výkon finského gólmana byl o to podstatnější, že jeho spoluhráči se dostali k ohrožení domácí svatyně pouze čtrnáctkrát. Tři kotouče se jim však do sítě dostat podařilo. Lehtonen a povedená první třetina zajistili Stars vítězství a návrat série domů k rozhodujícímu sedmému zápasu.
„Mohli bychom otočit scénář z předchozího utkání a jen zaměnit jména, Elliotta za Lehtonena,“ připomněl trenér Hvězd Lindy Ruff minulý zápas, kde byl hrdinou pro změnu soupeřův gólman. „Brankáři vám občas musí vyhrát nějaké utkání. Podle statistik jsme si zasloužili vyhrát minule, dnes se to obrátilo.“
Brian Elliott tentokrát opouštěl své stanoviště ještě před první přestávkou. V páté minutě ho překonal nováček Mattias Jänmark, kterého vyslal do úniku Valerij Ničuškin. O dvacet sekund později přihrával z otočky Colton Sceviour a Vernon Fiddler měl před brankovištěm správně nastavenou hůl. Na rozloučenou zamával brankáři Blues v sedmnácté minutě při přesilovce Jason Spezza.
„Na začátku skončilo v naší síti pár nešťastných odrazů, to vám v play off dostane do velkých nesnází. Pokusili jsme se z toho vyhrabat, po třetím gólu už jsme hráli dobře. Postupně jsme převzali iniciativu a měli jsme šance na srovnání, ale musíme se vrátit do Dallasu,“ říká Alexander Steen.
Útočník Bluesmanů dobře ví, o čem hovoří. Byl to on, kdo v polovině zápasu zatroubil na zteč, když do poloodkryté klece dorazil Bortuzzovu střelu. Další krok k případnému srovnání učinili domácí v čase 48:59, Patrik Berglund děkoval za chytrý pas Jorimu Lehterämu. To však byl poslední zápis do gólového záznamu šestého duelu druhého kola.
„Mohli jsme lépe střílet, lépe řešit některé situace v ofenzívě. Hodně střel nám zablokovali nebo jsme netrefili bránu, to není v pořádku. Ve druhé třetině jsme měli devět příležitostí, ale pětkrát jsme se netrefili mezi tyče,“ vyčítal svým svěřencům kouč Ken Hitchcock.
V závěrečných minutách se Lehtonenova pevnost ocitla v obležení, ale další ránu už neutržila.
„Dneska jsme bojovali o život, byli jsme důrazní. Nechtěli jsme se vracet domů s prázdnou. Padali jsme na zadky, blokovali střely. I když jsme někdy byli zoufalí, odvedli jsme dobrou práci,“ shrnuje úspěch Stars do několika vět Jason Spezza.



St. Louis  – Dallas 2:3 (0:3, 1:0, 1:0) – stav série 3:3

Branky a asistence: 28. Steen (Bortuzzo, Tarasenko), 49. Berglund (Lehterä, Backes) – 5. Jänmark (Ničuškin), 6. Fiddler (Sceviour, Russell), 17. Spezza (Sceviour, Ja. Benn).
Střely na branku: St. Louis 9-14-14=37, Dallas 7-5-2=14. Přesilovky: 0/2 – 1/1.
Brankáři: Elliott 4/7, Allen (od 16:49) 7/7 – Lehtonen 35/37.
Hvězdy utkání: Lehtonen (DAL), Steen (STL), Sceviour (DAL).
Česká účast: Dmitrij Jaškin (5:49, -1, 0 střel, 0+0) – Radek Faksa (16:44, 0, 0 střel, 0+0), Aleš Hemský (14:27, 0, 3 střely, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -