- Reklama -

McLaughlin prožil premiéru jako z pohádky

- Reklama -

Nejlepší hokejová liga světa občas podobné příběhy nabízí. Ale není úplně pravidlem, že mladému hráči při jeho premiéře ve velké „show“ všechno dokonale vyjde. V tomto případě tomu tak ale bylo. Marc McLaughlin si ani v nejdivočejším snu nemohl vysnít lepší debut.

V polovině března podepsali Bruins s tímto dvaadvacetiletým nedraftovaným útočníkem  nováčkovskou smlouvu. Včera ho poprvé kouč Cassidy zařadil do sestavy a určitě nelitoval. Medvědi v pohodě přejeli Ďábly z New Jersey v poměru 8:1 a nový útočník se hned zapsal mezi střelce.

Ve druhé třetině, při přečíslení dva na jednoho, mu parádně předložil puk Trent Frederic a McLaughlin ho napálil do sítě. Úžasný pocit! Za třináct minut pobytu na ledě stihl tři střely na branku, jeden hit a zápas zakončil s jedním kladným bodem.

- Reklama -

Aby toho nebylo málo, pochází z nedalekého městečka Billerica, které leží od Bostonu co by kamenem dohodil, a v dětství fandil pochopitelně Bruins. Předchozí čtyři roky strávil na Boston College, z toho poslední dvě sezóny dělal kapitána. Jakmile mu skončila univerzitní sezóna, sešlo se mu na stole hned několik nabídek. Když se mezi nimi objevila ta z Bostonu, klubu jeho srdce, nebylo co řešit.

A všechno do sebe krásně zapadlo i včera. První start ve slavné NHL si odbyl v domácí hale, před zraky rodičů, rodiny, kamarádů a spousty spoluhráčů z univerzity. Celkem měl v hale asi padesát lidí, kteří mu přišli fandit. Navíc skóroval a jeho tým zapsal přesvědčivou výhru. Lepší to zkrátka být nemohlo.

„Neuvěřitelný pocit. Když jsem doma v přízemí jako kluk piloval střelbu, ve své hlavě jsem si tento moment přehrával snad milionkrát. Že se to takhle splnilo, mohl jsem dnes nastoupit a přispět gólem, to je něco fantastického,“ prozradil po utkání.

Jeho trefu dokola opakovali na kostce nad ledem a šťastný střelec tak mohl vidět i reakci své nejbližší rodiny. „Viděl jsem mámu, jak tam skáče radostí. Bylo to opravdu cool. Přišlo taky hodně spoluhráčů (z Boston College), je to od nich hezké. Těším se, až je po zápase uvidím,“ dodal.

A radost měli z nováčka pochopitelně i spoluhráči a trenéři. „Viděli jste naši střídačku? Všichni z toho byli neskutečně nadšení. Ale on si to zasloužil, hrál velmi dobře. Je to pracovitý kluk a dnes byl odměněn,“ komentoval to kouč Bruce Cassidy.

Před utkáním ho uklidňoval jeho velký vzor Patrice Bergeron. „Řekl mi, že je to jenom další zápas, ať jsem v klidu a hraju to, co umím. Cítil jsem se tu od začátku vítaný, chovali se ke mně skvěle,“ pochvaluje si nová bostonská akvizice.

„Bylo až legrační vidět během rozbruslení před zápasem, kolik lidí tu dnes má. Je to fajn kluk a hodně na sobě pracuje. Maká na tréninku, maká v posilovně, v hale je vždy mezi prvními. Dnes dorazil velmi brzy. Je to opravdový profík. Jsme za něj všichni šťastní,“ prohlásil Brad Marchand.

McLaughlin byl způsobilý pro draft NHL už v roce 2017, žádný klub si jej ale nevybral. V následující sezóně ho přibrzdilo zranění a situace se opakovala. To ho ale od jeho snu neodradilo. „Byla to pro mne extra motivace. Vždy jsem věřil, že moje hra se do NHL hodí. Snažil jsem se na sobě tvrdě pracovat, žít přítomným okamžikem, a to ostatní moc nevnímat,“ vrací se ve vzpomínkách k rokům po draftu. Nyní se to všechno náramně vyplatilo.

Závěrem jen dodejme, že Bruins mají s podepisováním volných hráčů z univerzit, kteří neprošli draftem NHL, bohaté zkušenosti. Je to logické, ve městě totiž působí spousta univerzitních týmů (Boston College, Boston University, Harvard, University of Massachusetts, Northeastern University) a hráči jsou tak skautům hodně na očích. Stejnou cestou už Bruins získali hráče jako byli Torey Krug, Frank Vatrano, Noel Acciari, Kevan Miller, Austin Czarnik, Karson Kuhlman nebo Jack Ahcan.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -