- Reklama -

Na štítě, ale se štítem. Mladíček Vasilevskij nezklamal

- Reklama -

Připsal si pouze sedmnáct zákroků a odjížděl z ledu jako poražený, přesto se nad výkonem Andreje Vasilevského nevznášel ani mráček pochybností či kritiky. Rodák z Tjumeně ve čtvrtém zápase finále držel naděje Tampy Bay na vítězství, inkasoval jen dvakrát, jenže jeho spoluhráči dokázali na druhé straně pokořit Coreyho Crawforda pouze jednou, takže Chicagu se podařilo srovnat stav série.
„Ukázal všechno, co čekáte od brankáře v téhle situaci,“ ujme se jako první hodnocení kapitán Blesků Steven Stamkos. „Byl nám oporou, předvedl několik důležitých zákroků, dal nám šanci na výhru.“

Vasilevskij, který se v základní části sezóny představil v akci šestnáctkrát, dostal v play off příležitost počtvrté, ale poprvé jako zahajující gólman. Půldruhého měsíce před svými 21. narozeninami se stal čtvrtým nejmladším brankářem v historii NHL, který se ve finálovém zápase Stanley Cupu postavil mezi tyče od úvodního buly. O vyjukaném zajíci se ale nedá mluvit, Lightning několikrát připomněli předchozí kariéru ruského mladíka čítající starty v Kontinentální lize a účinkování na juniorském MS.
„Kdykoliv měl během sezóny chytat, byl perfektně připravený. Během dlouhých období, kdy nechytal, intenzivně trénoval, takže mě nepřekvapuje, jaký výkon dnes předvedl,“ říká útočník Brian Boyle. „Když jste takhle připraven, nemusíte být nervózní. Andrej byl excelentní.“
Nezpochybnitelnou jedničkou Tampy je Ben Bishop, jenže ten se kvůli zdravotním problémům nechal dvakrát střídat ve druhém zápase a také ve třetím utkání bylo znát, že není v pořádku. Přesto dovedl svůj tým k vítězství 3:2. Ještě při středečním dopoledním tréninku se zdálo, že půjde do akce znovu, ale večer chyběl i na lavičce. Vasilevskému kryl záda Kristers Gudlevskis.


Fakta ze zápasu:


„Když pošlete chlapa na led, musí něco předvést. Pro mě jako pro trenéra je uklidňující, že mám dva chlapy, co to v brance umí. Andrej ukázal ve vrcholném hokejovém okamžiku, že umí chytat. Na dvacetiletého kluka předvedl velký výkon,“ těší kouče Lightning Jona Coopera.
Série se za nerozhodného stavu 2-2 vrací do Tampy Bay, před dalším zápasem ale následuje dvoudenní pauza. Ben Bishop má o něco víc času dát se zdravotně do pořádku, ale kdyby nebyl k dispozici, Lightning nemusejí mít o své brankoviště obavy.
„Ben odváděl po celou sezónu skvělou práci a člověk ho lituje, že teď u toho nemůže být, ale pokud jde o důvěru v naše gólmany, mají ji oba,“ potvrdí Boyle.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -