- Reklama -

O rozšíření NHL by mělo být jasno do konce června

- Reklama -

Zasedání Rady guvernérů NHL, které se uskuteční 22. června v Las Vegas, by mělo dát definitivní odpověď na otázku, jak to dopadne s případným rozšířením ligy o další kluby. Podle komisaře NHL Garyho Bettmana by majitelé klubů za tři týdny měli už mít k dispozici doporučující (či nedoporučující) zprávu od výkonného výboru Rady.
„Nechci tady odhadovat pravděpodobnosti, co se stane, ale jsem si vcelku jistý, že až se Rada 22. června sejde, budeme vědět mnohem víc než dnes,“ uvedl Bettman během včerejší tiskové konference.
Už několikrát bylo avizováno, že k expanzi soutěže do dalších lokalit nedojde dříve než před sezónou 2017-18. NHL v posledních měsících zkoumala nabídky z Las Vegas a Quebecu, nikde však není psáno, že kývne alespoň na jednu z nich a že opravdu posvětí rozšíření už od příštího podzimu. Může se stát, že s nepořízenou odejde jeden nebo oba zájemci nebo že si na hokej nejvyšší kvality ve svých městech budou muset počkat ještě několik let – a mezitím se můžou třeba objevit další nabídky.
„Řekli jsme už, že tenhle termín je nejbližší. Nic z našeho současného načasování ho neznemožňuje. Jedno z rozhodnutí bude, jestli k rozšíření vůbec dojde a kdy,“ doplňuje nejvyššího šéfa soutěže jeho zástupce Bill Daly (na snímku).
Následně přidává další informace. „Pokud bude rozšíření odhlasováno, liga ve spolupráci s hráčskou unií NHLPA upřesní podmínky rozšiřovacího draftu. Měli by z něho být vyloučeni hráči v prvním a druhém roce profesionální kariéry, ale budeme ještě pracovat na definici tohoto pojmu.“
O těchto omezeních už se hovořilo v březnu. Na rozdíl od tehdejších informací by ale měli být slaběji chráněni hráči s omezujícími podmínkami ve smlouvě a rovněž by se nemělo přihlížet k výši mezd u hokejistů, které kluby nabídnou do rozšiřovacího draftu.
„No-trade klauzule nebude mít při draftu žádný význam. Výměna je výměna a no-trade klauzule ve smlouvě neznamená, že vás klub nemůže nabídnout při rozšiřovacím draftu,“ upozorňuje Daly. Novináři si však hned povšimli, že dotaz na no-movement klauzuli už přešel bez komentáře.
Pokud jde o platová omezení, vyjádřil se zástupce komisaře naopak docela jasně. „V jednu chvíli se zvažovalo, že bude nějaká minimální souhrnná mzda, které budou muset nabízení hráči dosáhnout. Tato podmínka ale už není součástí aktuálního návrhu,“ říká Daly.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -