- Reklama -

Od dělníka v továrně přes zisk Stanley Cupu až ke 400. výhře v NHL. Fascinující životní pouť Boba Hartleyho

- Reklama -

Bylo to drama se šťastným koncem. Mužstvo Calgary prohrávalo ještě minutu a 17 vteřin před koncem třetí třetiny na domácím ledě s Coloradem 2:3, ale zásluhou Dennise Widemana a Seana Monahana zvrátilo průběhu zápasu a zvítězilo v prodloužení.
Flames vyhráli počtvrté v řadě, pošesté pak dokázali otočit průběh střetnutí, ve kterém po dvou třetinách doháněli manko. V tomto ohledu se s nimi nemůže rovnat žádné jiné mužstvo v NHL. Velkou zásluhu na tom nese hlavní kouč Bob Hartley, který po včerejším zápase oslavil jubilejní 400. vítězství v nejvyšší zámořské soutěži.
A to proti týmu, který v roce 2001 dovedl až k zisku Stanley Cupu. „Tohle vítězství pro něj musí mít speciální nádech. Určitě je to jeden z těch zápasů, na které nikdy nezapomene. I když po skončení utkání skromně poznamenal, že to pro něj nemá takový význam a důležité je to, abychom se letos dostali do play off,“ řekl útočník Curtis Glencross.


Hartley nikdy neokusil NHL jako hráč. Vlastně celá jeho trenérská kariéra začala hodně nestandardně. V červnu roku 1988, ve věku 27 let, se rozhodl seknout s prací v továrně a zkusit štěstí jako kouč místního juniorského klubu Hawkesbury Hawks (Central Canada Hockey League). Pro jeho okolí to byl samozřejmě obrovský šok.
„Přišel jsem za manželkou a řekl jí: ‚Chtěl bych trénovat a jednou se dostat do NHL.‘ Byl to možná jenom sen, snad hloupá fráze, kterou jsem neměl nikdy vyslovit. V té době ani mně nedávalo valný smysl, abych to zabalil v práci a vydal se na dost bláznivou cestu.“
„Moji spolupracovníci věděli, že nepiju alkohol ani neholduju jiným neřestem. Ale jakmile se dozvěděli o mých plánech, jeden z mých dobrých přátel navštívil hned na druhý den moji manželku a řekl: ‚Co je s Bobem? Začal pít nebo se snad úplně zbláznil? To dal výpověď v práci, aby šel trénovat hokej?!?‘“
„Tak jsem si všechny svolal a řekl: ‚Končím, protože jdu koučovat Hawks. Ale jednoho dne se vrátím do továrny se Stanley Cupem.‘ Všechny to tenkrát uzemnilo a mysleli si, že jsem se definitivně zcvoknul.“
Začátky bývají těžké. Aby se věnoval trénování a zároveň uživil své dvě děti, musel si přivydělávat, kde se dalo. Pracoval třeba jako prodavač aut, vypomáhal v místní rozhlasové stanici, dokonce se nějaký čas živil prodejem součástek do traktorů.
Ale jeho talent začal postupem času přinášet své ovoce. V roce 1992 dostal nabídku na post hlavního trenéra mužstva Laval Titan (QMJHL), které už rok nato dovedl k zisku Memorial Cupu. Poté vedl farmu Quebecu/Colorada a v roce 1997 vyhrál s týmem Hershey Bears Calder Cup, což byla jeho vstupenka do nejslavnější hokejové ligy světa.
Začátkem června 1998 dostal nabídku, která se neodmítá – trénovat Colorado Avalanche. A právě na lavičce tohoto týmu, jen 13 let od jeho bláznivého rozhodnutí stát se trenérem, si na jaře 2001 sáhl na nejslavnější hokejovou trofej světa.
Kvůli špatnému startu do následující sezony byl ale v prosinci 2002 nahrazen Tonym Granatem. Práci však dlouho nehledal, od ledna 2003 až do října 2007 vedl klub Atlanty Thrashers. Poté přišla pětiletá pauza od NHL, do které se Bob Hartley vrátil až 31. května 2012, kdy začalo jeho působení právě v organizaci Calgary Flames.
Dnes čtyřiapadesátiletý Kanaďan odkoučoval v NHL už celkem 807 zápasů. Připsal si 400 výher (jako 33. trenér v historii zámořské soutěže), 299 porážek, 61 remíz a 47 proher v prodloužení nebo po samostatných nájezdech. A zatím to nevypadá, že by jeho aktuální angažmá mělo co nevidět skončit. Podle nejnovějších informací už se rýsuje nová smlouva…


Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -