- Reklama -

Pamatuje svatbu královny Viktorie. Nejstarší hokejce je (asi) 180 let

- Reklama -

Hry s holí a míčkem, z nichž vznikl dnešní hokej, se praktikovaly už v 16. století; o klasickém zimním sportu podobném tomu současnému můžeme mluvit od století devatenáctého. A když je řeč o hokeji, nelze samozřejmě opomenout základní nástroj každého muže, který se touto činností baví – tedy hokejku. Bez nich by to prostě nešlo, takže i nejstarší dochovaný exemplář už je na světě skoro dvě století.
Ještě docela nedávno byla za prapramáti všech hokejek považována tzv. Rutherfordova hůl, kterou experti datovali přibližně do období 1852 až 1856. Mimochodem, sto padesát let po svém „zrodu“ byla prostřednictvím elektronické dražby prodána za 2,2 miliónu dolarů.
Kanadské muzeum historie v quebeckém městě Gatineaua ovšem nedávno získalo ještě starší relikvii – a za nepoměrně nižší cenu. Od Marka Presleyho koupilo kousek vyřezaný ve druhé polovině 30. let 19. století za 300 tisíc. On sám za ni přitom před sedmi roky zaplatil pouhou tisícovku.
„Hokej je kanadským národním sportem. Vznikl u nás a my ho opatrujeme jako žádná jiná země na světě,“ těší výhodná koupě ředitele muzea Marka O’Neilla. „Moffattova hůl je jedinečný a silný odkaz na nejranější sportovní éru naší země.“
Hřejivé pocity u srdce má i původní majitel. „Pokud jde o dějinný význam, je tahle hokejka zářivý klenot,“ říká Presley, který se o historii vzácného exponátu dozvěděl vše od vnuka Williama ‚Dillyho‘ Moffata, prvního uživatele hole narozeného v roce 1829. Jeho iniciály hokejku stále zdobí.
„Je to nejstarší známá hůl, ale kdo ví, třeba se objeví ještě další,“ říká historička muzea Jennifer Anderson. „Mladý Dilly přece nehrál hokej sám.“

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -