- Reklama -

Paul Coffey vstoupí mezi kanadské sportovní legendy

- Reklama -

Čtyřikrát vyhrál Stanley Cup, třikrát Kanadský pohár, třikrát byl vyhlášen nejlepším obráncem NHL. Za výkony ve „svém“ sportovním odvětví už Paul Coffey oceněn byl, když ho v roce 2004 uvedli do Hockey Hall of Fame. V říjnu letošního roku se reprezentant země javorového listu dočká stejné pocty na ještě vyšší úrovni, stane se novým členem Kanadské sportovní síně slávy.
Je druhým nejproduktivnějším zadákem (1531 bodů) a také druhým nejlepším střelcem mezi obránci (396, v obou případech ho překonal pouze Ray Bourque) v historii NHL, kde v období 1980 až 2000 postupně oblékal dresy Edmontonu, Pittsburghu, Los Angeles, Detroitu, Hartfordu, Philadelphie, Chicaga, Caroliny a Bostonu. Při ohlédnutí za svojí bohatou kariérou má ale jasno – nic než tituly se nepočítá.

„Vítězství ve Stanley Cupu a v Canada Cupu, to jsou věci, o kterých budu v budoucnu vyprávět. Nebudu mluvit o tom, že jsem tamhle dal gól nebo tuhle něco dokázal. To nechce nikdo poslouchat,“ domnívá se muž, kterého si v draftu 1980 vybrali Oilers ze šestého místa. „Hokej je o titulech a sdílení radosti s lidmi z města nebo se skupinou spoluhráčů.“
V 80. letech minulého století takhle třikrát slavil s fanoušky Edmontonu. V roce 1991 potěšil příznivce Penguins. Tří titulů se dočkal v sezónách, kdy také zvedl nad hlavu Kanadský pohár. Za národní tým si zahrál ještě v roce 1996 na turnaji přejmenovaném na World Cup.
Spolu s Paulem Coffeym se za půl roku dočká stejné pocty ještě devět dalších kanadských sportovců, mezi nimi také majitelka dvou zlatých medailí z olympijských hokejových turnajů Danielle Goyette, kterou v roce 2013 uvedla do své Síně slávy IIHF.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -