- Reklama -

Pens jsou krok od obhajoby Poháru. Crosby zkombinoval genialitu s nesportovním chováním

- Reklama -

Včerejší finálový duel mezi Pittsburghem a Nashvillem se nesl ve stejném duchu jako pátý mač Tučňáků proti Ottawě ve finále Východní konference. Obě série se za vyrovnaného stavu přenesly do Pensylvánie, kde se hrálo o mečbol.
Ani tentokrát nepřipustili hráči Penguins žádné drama. Senátory doprovodili do Kanady výpraskem 0:7, Nashville se do Tennessee vrací po prohře 0:6. U všeho podstatného nechyběl Sidney Crosby, který opět rozdmýchal vášně.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Týmu z „města tří řek“ se probudily hlavní opory – Crosby, Jevgenij Malkin a Phil Kessel. Dohromady si tito tři pánové připsali osm bodů, z toho Crosby (0+3) s Kesselem (1+2) po třech.
„Pořád je před námi spousta práce,“ nechal se slyšet lídr Pittsburghu.

Devětadvacetiletý rodák z Cole Harbour vedl své mužstvo za mečbolem od vhození úvodního buly. Už v 1. minutě se prodral mezi dva nashvillské obránce a nastřelil tyčku. Především si ale vynutil přesilovou hru, z níž udeřil bek Justin Schultz.
„Když se váš kapitán dostane přes dva hráče a jeho střela skončí na tyči a navíc vybojuje přesilovku, nakopne to podle mě všechny ostatní k tomu, aby se snažili být lepší, vyjeli na led a pracovali,“ vyzdvihl Crosbyho přínos pro tým útočník Chris Kunitz.

- Reklama -

Bude vás zajímat:


V 7. minutě se výstavní bekhendovou střelou prosadil Bryan Rust. O osudu utkání zřejmě rozhodl Malkin, jenž skóroval při hře čtyři na čtyři jedenáct vteřin před koncem první části. Akci předcházel souboj Crosbyho s P.K. Subbanem, po němž byli oba vyloučení. Nutno dodat, že trestu se měl dočkat pouze kanadský centr, jenž po několik vteřin oběma rukama tlačil Subbanovu hlavu na led. Rozhodčí souboji přitom přihlížel z bezprostřední blízkosti (video ZDE).
„Nerozumím tomu. Vážně nechápu rozhodnutí sudího. Viděl jsem, jak byl můj hráč desetkrát krosčekován do hlavy. Nevím, co P.K. provedl. S rozhodčím nesouhlasím,“ soptil po utkání trenér Preds Peter Laviolette.
„Ztratil hokejku, a pak na mé noze prováděl nějaký chvat z bojového umění. Nemám tušení, o co se snažil,“ řekl Crosby.

Bek Nashvillu nechtěl situaci příliš rozebírat.
„Nejsem rozhodčí, takže nebudu soudit, zdali to bylo přes čáru nebo ne. Musím předvádět svou hru. Když nastane nějaký sporný zákrok, je na sudím, aby ho odpískal. Pokud tak neučiní, musíme jít dál,“ uvedl Subban.
„Sid the Kid“ v zápase předvedl ještě jeden moment, který byl vodou na mlýn všem, kteří mu z hloubi duše nepřejí.
Před pátým gólem Kessela hodil na ledovou plochu lahev jako nesouhlas s rozhodnutím rozhodčích neudělit Mattiasu Ekholmovi dvě minuty za to, že seknul Kunitze. Kdyby si někdo z pruhovaných mužů Crosbyho gesta všiml, následoval by trest za nesportovní chování (video ZDE).
Dvojnásobný olympijský vítěz svými činy dokonale ukázal, proč ho jedni milují a druzí nenávidějí. Ani jeho sebevětší kritik však nemůže zpochybnit Crosbyho výjimečnost a vůdčí schopnosti, které v tomto duelu předvedl.
„Od prvního buly jste mohli vidět jeho nasazení a chuť zvítězit. Je to známka jeho vůdcovství a vůle po úspěchu. Podle mě si Sid moc dobře uvědomuje, jakou možnost náš tým má a nepovažuje nic za automatické,“ vyzdvihuje číslo 87 kouč Pittsburghu Mike Sullivan.

Pensylvánskému celku chybí jediný triumf k tomu, aby si zopakoval loňskou jízdu se sladkou tečkou na konci. V šestém zápase ho však bude čekat nashvillské peklo.
„Budeme lepší. Naše sezona je v ohrožení. Tak to je,“ uvědomuje si Subban.
„Opravdový hokej začíná právě teď. Jste ve finále Poháru. Je to o tom jít tam a zpět. Pátý zápas už jsme hodili za hlavu a soustředíme se na další. Víme, že v něm bude hodně energie. Víme, že předvedeme naší nejlepší hru a lepší výkon,“ slibuje Subban.
Příznivci Preds mu můžou věřit. Byl to on, kdo slíbil výhru ve třetím mači. A tak se také stalo.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -