- Reklama -

Polák si znovu zahraje za Toronto

- Reklama -

Druhý den po otevření trhu volných hráčů v National Hockey League přinesl první smlouvu pro českého hokejistu. Po čtyřech měsících strávených v San Jose se do Toronta vrací třicetiletý obránce Roman Polák. Maple Leafs mu nabídli jednoroční kontrakt na 2,25 miliónu dolarů.
„Polák je urostlý zadák s pravým držením hokejky. Líbí se mi jeho fyzická hra a vůdčí schopnosti, které prokazuje na ledě i v kabině,“ uvedl na Polákovu adresu kouč Javorových listů Mike Babcock.
Úvod zámořské kariéry strávil Polák v organizaci St. Louis Blues, jejíž zástupci draftovali rodáka z Ostravy před dvanácti lety v šestém kole jako celkově 180. v pořadí. Sezónu 2004-05 strávil v juniorské Western Hockey League (Kootenay Ice, 65 utkání, 5+18), následující rok odehrál v extraligových Vítkovicích (2005-06, 37 utkání, 0+1).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Potom se vydal za Atlantik a na farmě v Peorii (AHL) bojoval o místo v kádru Bluesmanů. V NHL začínal v ročníku 2006-07 a postupně se vypracoval v jednoho z klíčových beků soupisky St. Louis. Blues s ním sice v červnu 2011 podepsali pětiletou smlouvu za 13,75 miliónu dolarů, ale 28. června 2014 ho vyměnili do Toronta za švédského zadáka Carla Gunnarssona a volbu číslo 94 v draftu 2014.
San Jose se stalo třetím působištěm Poláka v nejslavnější hokejové soutěži světa 22. února 2016. Kromě českého zadáka zamířil do kalifornského klubu také útočník Nic Spaling, opačným směrem tehdy putovali forvard Raffi Torres a práva volby ve druhých kolech draftu v letech 2017 a 2018.
V poslední sezóně dehrál za Toronto 55 zápasů, ve kterých nasbíral 13 bodů za jeden gól a 12 přihrávek. V San Jose, kde vytvořil třetí obranný pár s Brendenem Dillonem, stihl v základní části 24 utkání (0+3) a stejný počet v play off. Polák pomohl Žralokům dojít až do finále Stanley Cupu, v něm ale byli nad jejich síly hokejisté Pittsburghu.
Během deseti sezón odehrál Polák v základní části NHL 559 utkání, na kontě má 104 bodů za 19 branek a 85 přihrávek. Na trestné lavici strávil 439 minut. Ve 49 zápasech play off přihrál na dvě branky.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -