- Reklama -

Quebec má novou halu, slavné Pepsi Colisée čeká demolice

- Reklama -

V neděli se v Quebeku uzavřela jedna kapitola ledního hokeje. Po dlouhých šestašedesáti letech se ve slavné hale Pepsi Colisée odehrál poslední hokejový zápas, kterým bylo finále prestižního juniorského Memorial Cupu mezi týmy Kelowna Rockets a Oshawa Generals.
Historickou arénu, která byla svědkem mnoha památných hokejových momentů, čeká demolice. Ještě před tím se zde 14. září představí rocková formace Metallica. Tímto koncertem se historie haly definitivně uzavře. Memorial Cup byl ale poslední hokejovou událostí, žádný další zápas nejkrásnější hry na světě se tu už hrát nebude. Končí tak jedna slavná éra.

Po ledě se na tomto místě proháněly takové legendy jako Jean Beliveau nebo Guy Lafleur, svá utkání National Hockey League zde odehráli místní Qubec Nordiques, hala byla také domovem juniorského týmu QMJHL Quebec Remparts. Nyní stánek definitivně uzavřel hokejistům své brány.
V těsné blízkosti Colisea právě finišují práce na zcela nové, moderní aréně, která ponese název Videotron Centre a pojme 18 482 diváků. Všichni hokejoví fanoušci v této frankofonní provincii si od nové haly slibují jediné – že bude tím rozhodujícím faktorem, díky kterému se do města vrátí tým NHL. Již na podzim by se do nového domova měl přestěhovat juniorský tým Quebec Remparts.
„Je to skvělá budova, která má bohatou historii,“ říká o stařičkém stadionu Nicole Bouchard, žena, jež zde v oddělení mediálních vztahů pracuje od roku 1981. Vzpomínky na starou arénu má také spousta současných hráčů NHL, zejména ti, kteří prošli juniorskou QMJHL.
„Moje žena bude skutečně rozrušená. Pochází z Quebeku, bude z toho trochu smutná,“ říká kupříkladu zadák San Jose Marc-Edouard Vlasic. „Já jsem šťastný, protože se tím naskýtá možnost, aby měl Quebec opět tým NHL. Je dobře, že mají novou halu, kam se přestěhují Remparts. Někteří lidé budou naštvaní, ale zároveň to je i pozitivní věc,“ říká olympijský vítěz ze Soči.
Po několik desetiletí hostilo Colisée slavný mládežnický turnaj známý pod názvem Quebec International Peewee Hockey Tournament, kterého se účastnily týmy z celého světa. Mnozí si jistě vzpomenou na dvě památné bitvy mezi Kanadou a Sovětským svazem z roku 1987 nazvané jako Rendez Vous. Po ledě se tehdy proháněli třeba Wayne Gretzky, Mario Lemieux nebo sovětský útok Makarov-Larionov-Krutov. V roce 2008 se tu konalo premiérové Mistrovství světa na kanadské půdě.
Pohled pod střechu arény vyvolá řadu vzpomínek na hokejové velikány, jako byli Jean Beliveau, J.C. Tremblay, Marc Tardif, Michel Goulet a Peter Šťastný. Minulé úterý přibyl pod strop haly ještě jeden banner, ten se jménem Patricka Roye. Místní rodák a bývalý vynikající gólman Montrealu a Colorada byl v letech 2003 až 2013 majitelem, generálním manažerem a koučem týmu Quebec Remparts.
V play-off NHL na jaře 1993 tu jako gólman Canadiens pomohl vyřadit Nordiques z bojů o Stanley Cup. „Fakt, že pocházím z Quebeku, byl pro mne v této sérii celkem pikantní. V téhle budově to bylo naprosto elektrizující,“ vzpomíná současný kouč Avalanche. „Mám rád tyhle malé budovy, kde jsou lidé blízko. Je to výzva a zároveň zábava,“ dodal Roy.


Týmy Quebeku vyhrávaly v mnoha ligách a soutěžích. V roce 1977 získali Nordiques svůj jediný Avco Cup, tedy titul z konkurenční WHA. V hale také najdeme banner připomínající zisk Stanley Cupu týmem Quebec Bulldogs z roku 1912, tedy dávno před otevřením Colisea.
Kapacita haly byla původně jen něco málo přes deset tisíc diváků, před vstupem Nordiques do NHL v roce 1980 byla ale navýšena na 15 176 míst. Nejsmutnějším momentem historie haly (pomineme-li chystanou demolici), byl jistě okamžik, kdy majitel Quebec Nordiques Marcel Aubut v roce 1995 ohlásil, že klub byl prodán a bude se stěhovat do Colorada.
„Atmosféra tu byla vždy neuvěřitelná. Nikde jinde jsem takovou nezažil. Během play-off lidé spali před halou, aby dostali lístky. Když jsme hráli venku, mimo Quebec, vždy nás doprovázelo šest nebo sedm autobusů. Fanoušci byli součástí týmu a hráči na to byli hrdí,“ říká další montrealská legenda Guy Lafleur.
Foto: Axel Drainville

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -