- Reklama -

Sbohem Arizono, vítej Portlande?

- Reklama -

Nekonečná telenovela s názvem „Přestěhují se Coyotes jinam, nebo ne?“ nabírá v posledních dnech znovu na obrátkách. Stejně jako ti čtyřnozí i hokejoví Kojoti jsou momentálně bez stálého domova, když jim městští radní z Glendale zrušili nájemní smlouvu pro využívání stadiónu Gila River Arena (více zde).
Od středečního večera, kdy tak učinili, se internetem znovu začaly šířit spekulace, jestli to náhodou neznamená definitivní konec NHL v pouštní pustině. Kam klub přesunout? Co třeba do Portlandu.
„Věříme v možnosti a potenciál pacifického severozápadu. Pro rozkvět hokeje je to výborná oblast. Třeba takoví Canucks odvedli za léta své existence obrovský kus práce – ve Vancouveru, v Britské Kolumbii, v celém pacifickém regionu dokázali šířit povědomí o hokeji,“ řekl v roce 2014 Bill Daly, zástupce ligového komisaře.

Od roku 1976 funguje v Portlandu hokejový klub s přídomkem Winterhawks, který spadá pod juniorskou soutěž Western Hockey League. V minulosti oblékali dres tohoto celku třeba Adam Deadmarsh, Marián Hossa nebo Mark Messier

Na severozápadě Spojených států leží nejen Portland, nejlidnatější město státu Oregon, ale také Seattle, který stojí v čele zájmů samotné NHL. Seattle je největší město v regionu (čtrnáctý největší televizní trh v celých Spojených státech) a funguje zde řada bohatých korporací a firem, které by mohly finančně zaštítit přesun Coyotes z Arizony. Naopak Portland má menší lidský i kapitálový potenciál, navíc jej provází reputace „antisportovního“ města.
Přesto má jednu klíčovou výhodu – v Portlandu se nachází aréna Moda Center, která by v případě potřeby plně vyhovovala standardům NHL. Žádný takový stánek v Seattleu nemají.
Vlastníkem Moda Center je Paul Allen, americký vizionář a investor, který stál v roce 1975 společně s Billem Gatesem u zrodu společnosti Microsoft. Dvaašedesátiletý miliardář je rovněž majoritním vlastníkem basketbalového klubu Portland Trail Blazers (NBA) a fotbalového celku Seattle Seahawks (NFL).
Postavit na nohy další klub by pro něj z finančního hlediska nepředstavovalo až zase takový problém. Hlavní překážkou je jeho nevalný zájem o NHL.
„Čas od času se nad tím pozastavíme. Pravděpodobně bychom potřebovali nějakého silného partnera, pokud jde o spoluvlastnictví klubu a jeho finanční zázemí. Před námi stojí celá řada překážek, navíc cena týmů v NHL jde neustále nahoru. Rozhodně tuto možnost nezavrhujeme, nicméně v nejbližší době neplánujeme provést žádné významné kroky, které by nás přiblížily ke vstupu do NHL,“ řekl Allen začátkem letošní sezóny v odpovědi na otázku, jak reálná je možnost, že se v horizontu pěti let bude v Portlandu hrát nejvyšší zámořská hokejová soutěž.

Paul Allen

- Reklama -

Jeho slova odkazovala především na vznik zcela nového hokejového subjektu, o což se momentálně pokoušejí v Las Vegase (více zde). V takovém případě by jen za vstup do ligového soukolí musel počítat s poplatkem okolo půl miliardy dollarů. Sitauce kolem Coyotes je ale přece jen dosti odlišná.
Pokud by Allen našel společnou řeč se současnými majiteli klubu Andrewem Barrowayem a Anthonym Leblancem, a umožnil jejich organizaci využívat stadión Moda Center, mohl by si za výslužku ukousnout trochu toho koláče z vlastnických práv. Jenže před relativně podobnou výzvou stanul Allen již před několika lety. Tehdy se rozhodl couvnout.
Bylo to v roce 1999, kdy zvažoval, že odkoupí Pittsburgh Penguins a zachrání tak tento klub před bankrotem. Pochyby ale nakonec převážily. Allen se obával, že pensylvánský klub nebude mít dostatečnou podporu ze strany fanoušků a médií, na což by mohl finančně doplatit jeho basketbalový celek Trail Blazers.
Změnily poslední události Allenův pohled na hokejový svět? Je Portland připraven přijmout pozvánku do NHL? Dokud budou Coyotes uvězněni v právním vakuu, odpovědi na tyto otázky bychom mohli dostat poměrně brzo.

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -