- Reklama -

Sbohem, tati. Cestovatel McKenna se musel opět rozloučit s rodinou

- Reklama -

Z legrace mu říkají „kufr“. Pětatřicetiletý gólman Mike McKenna totiž oblékal dres už dvaadvaceti profesionálních týmů. Zdá se, že by zkušeného „cestovatele“ už nemělo nic překvapit. Ve středu ale zažil další z dlouhé řady životních změn, když se dozvěděl, že jej Ottawa vyměnila do Vancouveru, zrovna před vzájemným zápasem.



Ještě ráno vyjel na rozbruslení jako člen Senators, večer se však nehlásil v domácí kabině, jak byl zvyklý, ale namířil si to do kabiny hostů. Opačným směrem putoval Anders Nilsson, McKenna tak místo něj kryl záda Jakobu Markströmovi proti „svým“. O den později se pak Kosatky představily na ledě Montrealu.
Fanshop týmu
Po rozhovoru s managementem Canucks Mckenna zjistil, že bude brzy umístěn na waiver listinu, aby mohl být následně odeslán na farmu v Utice, čímž se uvolní místo v prvním týmu Canucks pro talentovaného Thatchera Demka. „Bylo to bláznivé, jinak se to nedá popsat. Už jsem zažil, že byl hráč vyměněn po ranním rozbruslení, ale nikdy jsem to nezažil u gólmana,“ komentoval svůj další přesun McKenna.
Všechno se seběhlo tak rychle, že večer pochopitelně navlékl výstroj v barvách svého bývalého klubu. „Ale dres jsem si vzal správný,“ smál se. Noví spoluhráči na něj okamžitě udělali dojem. „Hrají moc pěkný hokej,“ řekl brankářský světoběžník, pro kterého není poznávání nových tváří ničím výjimečným.
„Takhle se prostě má kariéra vyvinula. Věřte mi, že bych byl raději, kdybych zazářil a mohl strávit v NHL mnohem více času. Naštvaný kvůli tomu ale nebudu,“ uvědomuje si, že sny a realita jsou někdy dvě odlišné věci. Jeho pozitivní přístup a výkony jej nicméně udržely v profesionálním hokeji až dosud. Stále se najdou týmy, které o něj stojí. A pokud jde o čísla, prakticky všude, kde v AHL působil, předčil svého brankářského parťáka.
Postupně chytal v Tampě, Ottawě, St. Louis, Columbusu, Arizoně, Floridě, Dallasu, pak znovu v Ottawě, a nyní jej čeká angažmá v organizaci Canucks. Na dvoucestné smlouvy je zvyklý, většinu kariéry strávil v AHL. I tak ovšem stihl 34 zápasů v nejslavnější lize.


Stěhování je pochopitelně složitější, pokud má hráč rodinu. Mike McKenna je táta. Naučil se vařit, dokonce s sebou vozí sadu kuchyňských nožů a často připravuje jídlo také pro své spoluhráče. Nejtěžší moment pro něj přišel ve chvíli, kdy se musel rozloučit se svými dětmi.
Často slýcháme, že hokej je především byznys. Odvrácenou stránku profesionálního hokeje fanoušek kolikrát nevidí. Třeba chvíle, kdy musí táta říci dětem, že se po zápase nevrátí domů, ale odletí se svým novým týmem. Fotka, jak se McKenna loučí s plačícími dětmi, ihned obletěla internet.
I tohle obnáší život profesionálního sportovce. Když se chcete živit sportem, který milujete, musíte leccos obětovat. Jsou ale věci, které jsou důležitější než hokej.
Titulní foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -