- Reklama -

Švédský ráj. Backlund si užívá nevídaného liberalismu

- Reklama -

Mikael Backlund je jedním z mála hráčů NHL, který může v těchto dnech bruslit a trénovat na kluzišti.
Forvard Calgary má také možnost zajít do posilovny či dát si večeři v restauraci.

„Klidně zde můžete jít i do Ikei, pokud chcete,“ svěřil se 31letý Švéd ze svého rodného města Vasterasu. „Hodně Švédů tam chodí – mají tam kvalitní produkty. Právě jsme se nastěhovali do našeho nového domu, tak jsme nakoupili pár drobností do kuchyně.“

Backlund přitom nepopisuje žádnou mýtickou zemi, ale Švédsko. Zemi, která se v době pandemie nového koronaviru vzepřela alarmistickým opatřením.
Hokejista svým vyprávěním pouze potvrdil, že se život ve skandinávské zemi ani v těchto dnech příliš nezměnil. Tamní vláda nevsadila na přísné restrikce, ale doporučení a dílčí omezení. Školy, bary, kavárny a podniky všeho druhu proto zůstávají i nadále otevřené.
„Vše je tu v normálu,“ pokračoval útočník. „Lidé stále chodí do restaurací, ale mnohem méně než dříve. Hotely a restaurace zažívají těžké časy, ale ne v takové míře jako v Kanadě.“
„Když jsme byli ještě v Calgary, kritizovali jsme Švédsko a divili se, co vyvádí. Avšak, jakmile jsme sem přicestovali, bylo fajn vidět lidi na ulicích a navštívit pár míst,“ popisoval Backlund život v zemi.
„Švédská vláda a vědci radí lidem, aby drželi sociální odstup, ale nemyslím si, že by se to vzorně dodržovalo. Kupující v potravinách zrovna nejsou nejopatrnější,“ naznačuje sportovec, že ne vše ve státě klape na sto procent.

Švédi mohou a my ne? Hráči NHL kroutí hlavami

Země má výhodu ve světově špičkovém zdravotnictví, které zatím plně stíhá a dokonce stále hlásí volná místa a to i na jednotkách intenzivní péče. Počet úmrtí na milión obyvatel je i z tohoto důvodu na mnohem nižší úrovni než v Itálii, Španělsku nebo Spojeném království, tedy oblastech, které zavedly přísná restriktivní opatření.

Ministerský předseda Stefan Löfven sice budí svým liberálním postojem pobouření ve světě, doma se ale těší popularitě.

„Většině lidí ve Švédsku se současný postoj líbí,“ potvrzuje také Backlund.
„Nevím, co je nejlepší – je to těžké takhle říct. Cílem zde je ponechat ekonomiku v chodu. Nemůžou ji jen tak nechat zruinovat,“ uzavřel své povídaní hráč, který si v těchto dnech oproti svým parťákům užívá nebývaného komfortu.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -