- Reklama -

Veterán Timonen ukončil bohatou kariéru vysněným triumfem ve Stanley Cupu

- Reklama -

fb-chicago
Během své dlouhé kariéry toho zvládl obránce Kimmo Timonen opravdu hodně. Zahrál si finále olympijských her, finále mistrovství světa i finále Světového poháru. Před pěti lety i finále Stanley Cupu jako hráč Philadelphie. Všechna svá finále ale prohrál. Až dodnes. Konečně se dočkal nějakého velkého týmového triumfu, když v dresu Chicaga vyhrál play off NHL.
Síla okamžiku, kdy bylo jasno, že se poháru konečně dočkal, jej usadila na lavičku. „Trochu jsem si poplakal, slzy mi vlétly samy do očí,“ přiznal čtyřicetiletý obránce. A dojetí na něm bylo vidět i při zvedání poháru, který dostal do rukou hned jako druhý v pořadí po kapitánovi Blackhawks. Jonathan Toews mu to ostatně slíbil už v pondělí ráno před zápasem.


Bude vás zajímat:


„Najednou jsem nevěděl, co dělat. Jestli s ním můžu dát kolečko po ledě. Bylo to pro mě poprvé. Hrál jsem hokej hodně dlouho a tvrdě o tuhle chvíli roky bojoval. Byl jsem tolikrát na straně poražených,“ oddechl si. „Tohle byl můj poslední zápas, mé poslední chvíle s bruslemi na nohou,“ dodal Timonen.
Se Stanley Cupem nad hlavou zažíval emotivní chvíle. Přitom ještě před pár měsíci nevěděl, jestli vůbec bude v hokeji pokračovat. V srpnu mu lékaři našli krevní sraženiny v plicích a musel se zotavovat až do prosince.
„Žiju svým snem. Když srovnám situaci ze srpna a současnost, je to pořádně bláznivé. Bylo riskantní se do hokeje znovu pouštět, ale chtěl jsem ještě jednu šanci na úspěch. Byla hluboko ve mně ještě spousta odhodlání.“

Ta poslední šance přišla ve chvíli, kdy jej Philadelphie vyměnila do Chicaga. A také jej hodně podržela rodina – manželka Johanna a jeho tři děti. Až když dostal od manželky požehnání, vrátil se do hokeje znovu. Johanna však nenašla sílu doprovázet jej na zápasy, vždy jen vyžadovala textovou zprávu po zápase, jestli je v pořádku. „Aby věděla, že jsem přežil,“ vysvětluje nyní už s úsměvem Timonen.
Johanna Timonenová udělala pouze jednu výjimku – v pondělí byla v hale v Chicagu, aby na vlastní oči sledovala, jak její manžel naplnil svůj život profesionálního hokejisty.
Roky patřil Timonen mezi klíčové muže svých týmů v NHL i ve finské reprezentaci. Ovšem v Chicagu už přece jen i s ohledem na jeho předchozí zdravotní trable nedostával tolik příležitostí.
„Staral jsem se, aby kluci měli vždycky připravené lahve s pitím,“ vtipkuje s nadhledem Timonen. „Ale ne. Prostě jsem se snažil být s týmem a zůstával pozitivní. Hokej je skvělý týmový sport a já byl součástí týmu. Ne tak velkou součástí, jak bych rád, ale jsem tu.“

- Reklama -

Timonen ale odváděl spoustu práce i mimo zápasy. Například díky jemu měl začátky v NHL hodně usnadněné jeho krajan Teuvo Teräväinen, který v play off několikrát dokázal střelecky zastoupit i největší hvězdy Blackhawks.
„Je jako můj druhý táta, protože můj pravý otec je vzdálen daleko ve Finsku. Pomáhal mi se spoustou věcí, bylo skvělé ho mít jako spoluhráče,“ děkoval dvacetiletý mladíček.
Veterána si nemohl vynachválit ani další nováček Trevor van Riemsdyk. „Skvělý chlapík. Pořád na střídačce udržoval pozitivní přístup, i když se třeba věci nevyvíjely úplně dobře. Hodně zvedal naši morálku. Nikdy nezvyšoval hlas, ale pokaždé věděl co v pravou chvíli říct.“
Timonen ukončil svou kariéru v NHL po 16 sezónách, 1108 zápasech v základní části a dalších 105 v play off. Dalších více než stovku zápasů odehrál za finský národní tým. „Opouštím tuhle hru jako vítěz Stanley Cupu. Nemohl jsem chtít víc.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -