- Reklama -

Vracím se domů, říká si Barry Trotz před Utkáním hvězd v Nashvillu

- Reklama -

Historicky prvním trenérem Nashvillu byl Barry Trotz jmenován v roce 1997, rok před vstupem klubu do NHL. Ve funkci vydržel dlouhých patnáct sezón, ale mužstvo dovedl nejdál do druhého kola play off. O víkendu zavítá do města v Tennessee jako hlavní kouč výběru Metropolitní divize, což značí jediné – na lavičce svého současného zaměstnavatele z Washingtonu si rozhodně nevede nejhůř. Máme-li být zcela konkrétní, Capitals jsou momentálně kromě vedení ve své skupině také lídry celé soutěže.
„Párkrát se tu sešel talentovaný tým, ale tak nabitou sestavu jako ve Washingtonu jsme nikdy neměli,“ uznává. „Pořád nám chyběl prvotřídní centr do elitního útoku. Řekl bych, že dnešní Capitals jsou nejšikovnějším týmem, který jsem kdy vedl.“
53letý muž však nemyslí svá slova nijak ve zlém, pouze konstatuje fakta. Roky strávené u Predátorů z jeho paměti nic nevymaže, o to víc se těší, až se v příštích dnech během All-Star Game projde chodbami Bridgestone Areny (pamatuje ji i pod názvy Nashville Arena, Gaylor Entertainment Center a Sommet Center) a postaví na tak známou střídačku.
„Když jsme sem přišli prvně, hokej tu nebyl obvyklou věcí. Teď je důležitou součástí Nashvillu. Když jsme zakládali klub, spousta lidí se ptala, co jako hodláme dělat. Dneska nemyslíte na Nashville, abyste současně nepomysleli i na Predators. Byli jsme součástí něčeho, o čem jsme netušili, jak dlouho to potrvá. Dnes mají v Nashvillu stabilní a skvělý klub,“ chválí Trotz všechny, kdo jsou spolu s ním podepsáni pod úspěchem hokeje ve městě ležícím na jihovýchodě Spojených států.

V první řadě a především se jedná o generálního manažera Davida Poilea, dalšího z „otců zakladatelů“.
„Hodně jsem se od něho naučil o tom, jak budovat klub od samých základů. Pochopil jsem celkový obraz od založení přes draftování hráčů, rozvojové programy, trénování a budování klubu. Když budujete organizaci v netradiční oblasti, musíte lidi naučit chápat hokej,“ vypočítává Trotz úkoly, které stály před někdejším šéfem Washington Capitals.
Je v tom kus symboliky, že hokejový osud zavedl bývalého trenéra Nashvillu do míst, odkud se kdysi vydal opačným směrem jeho dlouholetý spolupracovník. A stejně jako si Poile určitě občas vzpomene na svoje manažerské začátky v metropoli USA, bude Trotz vzpomínat na vstup mezi trenéry NHL u Predátorů.
„Pořád je s Nashvillem hluboce emočně svázán,“ tvrdí washingtonský útočník Brooks Laich. „Pro něj bude tenhle víkend něco jako návrat domů. To, že jsme na čele tabulky, je třešničkou na dortu, ale Barry je poctěn už tím, že byl nominován na All-Star Game a může se jí zúčastnit před zraky věrných fandů Nashvillu. Je z toho nadšený a je na to hrdý.“
„Byl v klubu od začátku a vybudoval z něho konkurenceschopný tým. To si vyžádalo hodně krve, potu, slz a oddanosti nejen na ledě. Zapustil kořeny i mimo stadión a obětoval tomu spoustu času,“ doplňuje Laich.
V sobotu a v neděli se Barrymu Trotzovi určitě dostane zasloužené odměny za jeho dlouhodobé snažení. Můžete se vsadit, že při nástupu účastníků Utkání hvězd budou ovace bývalému trenérovi Predátorů patřit k těm nejhlasitějším.
„Klub je v dobré kondici a já věřím, že spolu s městem nám připraví fantastické představení. Byl jsem tu od prvního dne a řeknu vám, že uspořádají zřejmě jednu z nejlepších All-Star Game, jakou jsem kdy viděl,“ děkuje už dopředu Trotz.
Foto: Bridget Samuels

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -