- Reklama -

Výsledky NHL ze 17. května: Bezchybný Jones dovedl Žraloky k první výhře nad St. Louis

- Reklama -

V prvním utkání finále Západní konference domácí St. Louis ukázalo, že by mohlo být mírným favoritem. Hokejisté San Jose ale v úterní odvetě na ledě arény Scottrade Center nenechali nikoho na pochybách, že tato série bude ještě hodně zajímavá.
„V prvním zápase jsme hráli dobře, a proto jsme si dnes hodně věřili. Úvodní zápas jsme prohráli, ale chtěli jsme se vracet domů za nerozhodného stavu a to se nám nakonec podařilo,“ prohlásil bek Sharks Marc-Edouard Vlasic.
Velkou zásluhu na tom má Martin Jones, který bezchybným výkonem dovedl Sharks k vítězství 4:0. Kanadský gólman pochytal všech 26 střeleckých pokusů soupeře, připsal si druhé čisté konto ve své kariéře v play off NHL a byl vyhlášen druhou hvězdou večera. Série se tak přesouvá do Kalifornie za nerozhodného stavu.
Jones tak nejlepším možným způsobem odčinil vlastní zavání z předchozího utkání, ve kterém trochu překvapivě pustil za svá záda střelu finského útočníka Joriho Lehtery. „Samozřejmě jsem neměl radost, jakým gólem jsme první zápas prohráli. Ale jinak jsem chytal dobře a nebyl důvod něco měnit. A dnes večer to vyšlo,“ řekl Jones.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Žraloci vykročili do utkání správnou bruslí a od 3. minuty vedli 1:0, když se podruhé v letošním play off trefil mezi tři tyče člen čtvrtého útoku San Jose Tommy Wingels. Osmadvacetiletý centr zmrazil zaplněné ochozy prudkým švihem z prostoru mezi kruhy. Puk procedil do brány mezerou mezi vyrážečkou a tělem Briana Elliotta. Dobrou práci při clonění odvedl Nick Spaling.
Důležitou roli sehrály v utkání speciální formace. „Nám se nedařily přesilové hry. Na druhé straně oni skórovali v přesilovce dvakrát,“ zhodnotil kouč Blues Ken Hitchcock utkání, v němž druhou a třetí branku Sharks vstřelil Brent Burns v přesilovce.
„Měli jsme výhodu, že se nám podařilo dát první gól a dobře jsme pak bránili. Připravovali jsme se na přesilovky St. Louis, které je má velmi dobré. Jsem rád, že jsme to zvládli a všech šest oslabení ubránili,“ pochvaloval si kouč Sharks Peter DeBoer.
Poprvé se Burns prosadil v čase 27:04 při vyloučení Troye Brouwera. Rodák z Barrie si sjel do levého kruhu a po přihrávce Joea Pavelskiho umístil svou ránu bez přípravy k bližší tyči domácí svatyně. Brankář Elliott se tam už nestačil přemístit.
Další nedisciplinovanost Bluesmanů potrestal druhý nejproduktivnější hráč play off v 52. minutě. Jednatřicetiletý zadák vypálil z hranice levého kruhu a Elliottova lapačka máchla do prázdna. A byl to opět Troy Brouwer, kdo opouštěl trestnou lavici předčasně.
„Odvedli jsme skvělou práci. Ve svižném tempu nás držela krátká střídání, odpovědně jsme čistili obranné pásmo, a když jsme propadli, tak nás svými zákroky podržel ‚Jonesie’. Bylo dobře, že se nám podařilo využít přesilovky. To bylo pro nás důležité,“ řekl Logan Couture, jenž si připsal dvě asistence. Dohromady má Couture na kontě 19 bodů (7+12), čímž překonal klubový rekord ruského centr Igora Larionova z play off 1994.
Necelých devatenáct sekund před koncem základní hrací doby se zapsal mezi střelce také litevský útočník Dainius Zubrus, jenž skóroval bekhendovým nahozením do prázdné branky při soupeřově power play.
„Oni hráli dobře, my ne,“ sdělil kapitán St. Louis David Backes. „Zápas se nám vůbec nepovedl, musíme ho rychle pustit z hlavy, tak jako ostatně každý jiný v play off. Teď míříme do San Jose a musíme tam vyhrát,“ dodal.

St. Louis – San Jose 0:4 (0:1, 0:1, 0:2) – stav série 1:1

Branky a asistence: – 2:07 Tommy Wingels (Dainius Zubrus, Justin Braun), 27:04 Brent Burns (Joe Pavelski, Logan Couture), 51:58 Brent Burns (Patrick Marleau, Logan Couture), 59:41 Dainius Zubrus.
Střely na branku: St. Louis 9-6-11=26, San Jose 10-9-5=24. Přesilovky: 0/6 – 2/5. Diváci: 19596.
Brankáři: B. Elliott 23/20 – M. Jones 26/26.
Hvězdy utkání: Brent Burns, Martin Jones, Logan Couture (všichni SJS).
Česká účast: – Roman Polák (13:48, +1, 0 střel, 0+0), Tomáš Hertl (17:31, 0, 1 střela, 0+0).
Foto: Icon Sportswire
 

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -