- Reklama -

Výsledky play off NHL z 31. května: Tučňáci vyhráli i druhý domácí zápas, dvěma góly se blýskl Guentzel

- Reklama -

Pittsburghu chybí ke Stanley Cupu už jen dvě výhry. Tučňáci uspěli i ve druhém domácím utkání ve finále play off National Hockey League a po výhře 4:1 nad Nashvillem vedou v sérii hrané na čtyři vítězné zápasy 2:0.
V PPG Paints Arena se o výsledku rozhodlo ve třetí třetině, kterou Penguins ovládli poměrem 3:0. „Naše mužstvo má v sobě skrytou víru, že umí skórovat. Hráči už předvedli dostatek důkazů, aby se v něm ještě utvrdili. Věří ve své schopnosti při zakončení,“ řekl kouč Pittsburghu Mike Sullivan.
První hvězdou zápasu byl vyhlášen útočník Pittsburghu Jake Guentzel. Ten opět prokázal své kvality, když vstřelil dvě branky včetně té rozdílové ze 41. minuty.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Do zápasu vstoupili lépe hosté, kteří se ve 13. minutě ujali vedení. Krásnou individuální akcí se prezentoval Pontus Åberg. Třiadvacetiletý švédský křídelník si po levé straně najel do útočného pásma, prosmýkl se kolem obránce Olliho Määtty až před brankoviště Pens a pohodlně překonal Matta Murrayho.

Predátoři sice svého soupeře přestříleli 38:27, ani jednu ze svých dalších šancí už ale nedokázali přetavit v gól, což se jim nakonec vymstilo. Za domácí ještě do přestávky vyrovnal Jake Guentzel, jenž se dostal k odraženému puku po střele Shearyho a bekhendovým zakončením propasíroval puk za Pekku Rinneho.
Rozhodující pasáž zápasu se odehrála mezi 40. a 44. minutou, ve které Penguins zásluhou Guentzela, Scotta Wilsona a Jevgenije Malkina utekli Predátorům na rozdíl tří branek.
Obhájci trofeje zaskočili soupeře hned deset sekund po úvodním vhazování. Ránu Bryana Rusta vyrazil Rinne přímo na hokejku neobsazeného Guentzela a ten trefil odkrytou bránu. Dvaadvacetiletý rodák z Omahy si tak upevnil s dvanácti brankami vedení ve střelecké tabulce. Stanovil tím brankový rekord mezi nováčky narozenými v USA. Lepší je v této statistice pouze Dino Ciccarelli, který v roce 1981 vstřelil 14 gólů.
„Je to bláznivé. Nedovedu slovy popsat, jak se teď cítím,“ řekl Guentzel, jenž vstřelil vítězný gól také v úvodním duelu finálové série. „Víme, že od našeho hlavního cíle nás dělí ještě dvě výhry a ty nebude lehké získat. Teď jedeme do Nashvillu, kde to bude určitě těžké.“
V čase 43:13 poslal Pens do dvougólového trháku Wilson, který tečoval nahození Phila Kessela před brankoviště Nashvillu těsně před tím, než si Vernon Fiddler bruslí srazil puk do vlastní sítě. O patnáct sekund později pojistil vedení Pittsburghu Malkin. S 26 body nejproduktivnější hráč play off vyřešil přečíslení dva na jednoho perfektní střelou z levého kruhu do protějšího horního rohu.
„Jednou brankou to pro nás nekončí. Chceme jich vstřelit víc. Podařilo se nám to hned při prvním střídání ve třetí třetině a chtěli jsme v tom pokračovat. Taková je naše hra. Nikdy s tím nepřestáváme,“ uvedl ruský centr.
Po této brance vystřídal Rinneho náhradník Juuse Saros, jenž si ve zbývajícím čase připsal dva bezchybné zákroky. Ve 47. minutě na něj sice vyzrál Patric Hörnqvist, jenže kouč Nashvillu Peter Laviolette sáhl k výzvě a video mu dalo za pravdu, že útok Penguins začal ofsajdem.
„Před návratem domů prohráváme 0:2 na zápasy, což určitě není situace, ve které jsme chtěli být, když jsme do Pittsburghu přijížděli,“ povzdechl si Rinne po středečním duelu.

Třetí finálové utkání se hraje v noci ze soboty na neděli ve 2:00 SELČ na ledě Bridgestone Arény v Nashvillu.
„Jsou věci, ve kterých můžeme být lepší. Při každé brance v závěrečné třetině jsme mohli udělat něco lépe. Dovolili jsme soupeři chodit do mnoha přečíslení, což situaci komplikuje. Myslím, že po přečíslení tři na dva nebo dva na jednoho padly všechny ty tři branky,“ hledal příčiny neúspěchu trenér poraženého celku Peter Laviolette.

Pittsburgh – Nashville 4:1 (1:1, 0:0, 3:0)

Stav série: 2:0.
Branky a asistence: 16:36 Jake Guentzel (Conor Sheary, Chris Kunitz), 40:10 Jake Guentzel (Bryan Rust, Ron Hainsey), 43:13 Scott Wilson (Phil Kessel, Matt Cullen), 43:28 Jevgenij Malkin (Chris Kunitz, Ian Cole) – 12:57 Pontus Åberg (Viktor Arvidsson, Mike Fisher).
Střely na branku: PIT 12-7-8=27, NSH 18-14-6=38. Přesilovky: 0/7 – 0/4. Aréna: PPG Paints Arena (18 643 diváků).
Brankáři: Murray 38/37 – Rinne 25/21, Saros (od 43:28) 2/2.
Hvězdy utkání: Guentzel, Murray, Malkin (všichni PIT).
Česká účast: – .

- Reklama -

Bude vás zajímat:


- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -