- Reklama -

Zkušenosti z farmy pomůžou, věří Faksa po návratu do NHL

- Reklama -

Označuje se za defenzivního specialistu a jeho čísla tomu odpovídají. Po návratu z Dallasu na konci prvního lednového týdne ale Radek Faksa na farmě Hvězd v devíti zápasech zaznamenal 6 branek a 7 asistencí. Třinecký odchovanec věří, že si formu přenese i do NHL, kam byl v pátek znovu povolán.
„Pořád mám v hlavě, že musím v první řadě myslet na defenzívu,“ popisuje roli, kterou mu přidělili trenéři v útočně laděném prvním týmu Stars. „Když se ale naskytne šance přispět něčím k ofenzívě, pochopitelně se pokusím něco udělat.“
Loni se představil v akci pouze ve 32 zápasech AHL, o více ho připravilo zranění ramena. Letos začal také na farmě, ale když v polovině října vypadl ze zdravotních důvodů ze sestavy Curtis McKenzie, byl povolán do elitní soutěže. „Nahoře“ pobyl měsíc, během něhož se jednou zapsal mezi střelce a jednou mezi nahrávače. Na další šanci si musel počkat do ledna, kdy pro změnu zaskakoval za zraněného krajana Aleše Hemského.
10. ledna byl vrácen na farmu, jenže když dallaští lékaři před pár dny oznámili, že není možné několik týdnů počítat s Jasonem Spezzou (zranění v horní části těla), dostalo se znovu na českého nováčka. V sobotním duelu s Chicagem byli jeho nejčastějšími parťáky Colton Sceviour s Vernonem Fiddlerem, při pondělním tréninku zkoušel kouč Lindy Ruff jiné kombinace. Faksa zaujal místo vedoucího třetí formace mezi Hemským a Valerijem Ničuškinem.
„Rád bych nechal Faksu ve středu útoku a Fiddsem také tam, kde je, takže jedinou alternativou bylo přesunout Jänmarka na křídlo druhé řady,“ přiznává Ruff, že všichni centři na svých místech zůstat nemohou. „Líbí se mi, jak si Jänmark rozumí s Hemským, takže to možná není konečná varianta, ale chci to otestovat. Našel jsem si v poznámkách, že Faksa s Valerijem spolu hráli dobře. Při Spezzově absenci se snažíme správně vyvážit útoky.“
Ať už ho postaví kamkoliv, Radek Faksa je každopádně připraven zužitkovat zkušenosti z další štace na farmě.
„Naučil jsem se být trpělivý a soustředit se na vlastní výkony, poctivě trénovat a čekat na svoji šanci,“ tvrdí někdejší kapitán české juniorské reprezentace.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -