- Reklama -

Crosby má na dosah tisícovku. Uteklo to rychle, říká

- Reklama -

Už to není žádný mladík, brzy mu bude třicet. Sidney Crosby se pomalu přiblížil hranici tisíce bodů v NHL, a jak sám říká, uteklo to hrozně rychle. Na scéně nejslavnější ligy debutoval 5. října 2005, kdy si v duelu proti New Jersey (1:5) hned připsal první bod za asistenci. Nyní je mu devětadvacet a kroutí svou dvanáctou sezónu. Zanedlouho se kapitán Penguins stane 86. hráčem v historii, který pokoří metu tisíce bodů v základní části, navíc bude ze všech aktivních hráčů tím nejrychlejším.
„Je fajn být blízko tisícovce, ale zároveň vám to připomíná, jak rychle ten čas letí,“ říká Crosby. Na něm samotném však stárnutí není vidět, vždyť podle mnohých hraje právě teď svůj nejlepší hokej kariéry. Přestože vynechal úvodních šest duelů sezóny kvůli dalšímu otřesu mozku, suverénně vládce tabulce střelců a v kanadském bodování nahání vedoucího Connora McDavida.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


V červnu dovedl Tučňáky podruhé ve své kariéře ke Stanley Cupu, obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play off, a stejný úspěch zopakoval také na zářijovém Světovém poháru, kde Kanada brala zlato a Crosby titul MVP. Sám se však slovům o životní formě vyhýbá.
„Je těžké porovnávat různé roky. V hokeji je obrovská spousta detailů, které hrají roli. Někdy můžete dělat všechno správně a stejně góly nedáváte, jindy se k vám puky odrážejí. Momentálně se cítím dobře, cítím, že vytvářím dostatek šancí. Snažíme se být pořád lepší a lepší, to nás žene dopředu,“ říká rodák z Cole Harbour.
„Tisícovka je samozřejmě skvělé číslo. Dostat se do společnosti hráčů, kteří na ni dosáhli, bude velmi výjimečný pocit,“ přiznává Crosby. Nedávno pokořil tuto ceněnou metu Alexandr Ovečkin, shodou okolností v duelu proti Pittsburghu. „Je neuvěřitelné, že už je to přes jedenáct let, co jsme společně vstoupili do téhle ligy, a teď jsme oba v přibližně stejnou dobu na tisíci bodech. Máme velké štěstí,“ myslí si dvojnásobný olympijský vítěz.
Ovečkin na zdolání tisícovky potřeboval 885 utkání. Z aktivních hráčů byl rychlejší jen Jaromír Jágr, kterému stačilo 763 zápasů. Crosby si bude muset ještě pár zápasů počkat, ale měl by uznávanou hranici pokořit rychleji než Jágr, čímž by se stal dvanáctým nejrychlejším hráčem v historii na tisíci bodech.
„Je zábava ho sledovat a to, že dokázal nasbírat tolik bodů v tak málo zápasech, je něco úžasného. Spousta hráčů zdolává milníky, ale on to dělá ve velkém tempu,“ chválí svého spoluhráče útočník Chris Kunitz. „Není pochyb o tom, že Sid je nejlepším hokejistou na světě. Moc rád se na jeho hru dívám,“ nechal se slyšet muž z nejpovolanějších, samotný Wayne Gretzky.
„Obdivuji Sida za jeho každodenní úsilí, je to neúnavný pracant. Je tak talentovaný a má obrovskou chuť být nejlepší. Každý den tvrdě maká na detailech své hry, aby měl jistotu, že pomůže týmu vyhrávat,“ vzhlíží ke svému svěřenci také kouč Sullivan. „Jeho pracovní morálka je známá, před tréninkem i po něm neúnavně piluje střelbu a tečování,“ dodal.

„Chce po sobě zanechat ten správný odkaz,“ míní Bill Guerin, asistent generálního manažera a Crosbyho spoluhráč z vítězného týmu v roce 2009. Ke hře, ke spoluhráčům i fanouškům přistupuje velmi zodpovědně, chce být nejlepším možným hráčem a lídrem, to ho žene dopředu. Nejdůležitější je vášeň. Musíte milovat to, co děláte, a to i v těžkých časech,“ říká Guerin.
„Kluci, kteří i ve vysokém věku pořád hrají, tu hru opravdu milují,“ dodal Guerin. Crosby to může sledovat pěkně zblízka, vždyť jeho spoluhráči Mattu Cullenovi už bylo čtyřicet, historické tabulky soutěže pak na Floridě přepisuje nestárnoucí Jágr, kterému bude v únoru už pětačtyřicet.
„Dlouho jsem o tom vůbec nepřemýšlel, spíš až v posledních letech. Hraju s Mattem, dívám se na něj a říkám si, že mu je čtyřicet. Nevím, jestli dokážu hrát tak dlouho jako on,“ přiznává Crosby. „Smlouva mi končí v sedmatřiceti, dál se zatím nedívám. Do té doby bych rád hrál a pak se uvidí, co mi tělo dovolí,“ naznačuje své hokejové plány. „Sedmatřicet je ale dobrý věk, není moc kluků, kteří vydrží tak dlouho,“ myslí si.
Každopádně těch prvních dvanáct let uteklo jako voda. „Jsem starý,“ opakuje Crosby s úsměvem při zmínce o tisícím bodu, který má na dohled.
Foto: Sarah A.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -