- Reklama -

Tvrdý hráč s šikovnýma rukama, vzpomínají na Forsberga Sakic se Sundinem

- Reklama -

Jméno Peter Forsberg zná skoro každý odrostlejší hokejový fanoušek. Nikdo ho ale nemůže znát tak dobře jako hokejisté, kteří proti němu nebo s ním velkou část kariéry nastupovali. Jak bojovný hráč to byl, soutěživý a šikovný s pukem na holi. Právě pro tyto důvody byl letos populární „Foppa“ uveden do Hokejové síně slávy.
„V mých očích je Peter Forsberg extrémně unikátní hráč,“ svěřil se krajan Mats Sundin, jenž hrál s Forsbergem mnohokrát za švédský národní tým. „Měl válečnický styl hokeje. Měl srdce bojovníka a ruce Waynea Gretzkyho, což je velmi neobvyklá kombinace. Nemyslím, že ještě někdy uvidíme takového hráče.“
Forsberg odešel do Ameriky v sezóně 1994-95, kdy se připojil k týmu Quebec Nordiques. Již zavedenou hvězdou bývalého kanadského klubu byl v té době Joe Sakic. Nemohl se dočkat, až uvidí toho kluka, o němž se pěly takové chvalozpěvy. Trvalo to velmi krátce a Sakic se mohl o jeho výjimečnosti přesvědčit na vlastní oči.
„Víte, co asi očekávat v tréninkovém kempu, ale na něm byl ten talent vidět na první pohled,“ vzpomíná Joe Sakic. „Stačilo se zaměřit na to, jak tvrdě a fyzicky vyspěle působil.“
Forsberg přitom mohl být hvězdou Philadelphie. Flyers se ho však v rámci velkého trejdu za Erica Lindrose zbavili a poslali jej spolu s dalšími pěti hráči a volbami v draftu do Quebecu, kde velký Eric nechtěl po draftu hrát. O to zajímavější bylo sledovat, jak vypadal zápas při první návštěvě Nordiques ve Philadelphii.
„Philla měla velký tým, udělali na něj několik nájezdů a řeknu vám, vůbec mu to nevadilo. Miloval to. Když jste na něj vyrukovali s tvrdou fyzickou hrou, přesně tak to chtěl,“ smál se Sakic.
„Každý, kdo proti němu hrál nebo ho aspoň pořádně sledoval, si musel všimnout, jak obrovský bojovný hráč to byl. Chtěl vítězit. Chtěl hrát, i když v některých zápasech ani nemusel. Když už vstoupil na led, hrál po svém. Způsobem, který znal a kterému věřil. Byla to obrovská síla. V jeho době nebyl asi nikdo lepší, pokud jde o přehled, hokejové smysly, sílu a schopnost tvořit hru.“
„Prostě ohromný hokejista, který uměl všechno. Bylo skutečným potěšením chodit s ním na led po všechny ty roky a sledovat, jak dobrý hráč to je. Dal dohromady parádní čísla, ale bylo to hlavně o stylu, jakým hrál. Byl dominantní. Výjimečný hráč, pokud šlo o fyzický projev a způsob, jakým viděl hru,“ uzavírá Joe Sakic, sám zavedený člen Hokejové síně slávy.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -