- Reklama -

Před zápasem žádal Jágr úlevy, poté byl k neutahání

- Reklama -

Deset dnů bojoval s chřipkou, mezitím schytal úder do hlavy od pittsburghského Roberta Bortuzza. Ještě pár hodin před pondělním utkáním s Carolinou se Jaromír Jágr necítil zrovna ideálně na to, aby důstojně oslavil svůj 1500. start v základní části NHL. Jenže všechny problémy jakoby mávnutím kouzelného proutku odezněly a česká hokejová legenda proti Hurikánům zaznamenala dva body, čímž se v historických statistikách soutěže posunula na páté místo před Marcela Dionnea.
„Ve čtyři hodiny jsem říkal trenérovi, ať mě moc neposílá do hry, že se necítím moc dobře. Chyběla mi energie. Hodinu před začátkem se ale něco změnilo a já začal být nadšený z blížícího se zápasu. Změnilo se to během minuty,“ popisuje své odpolední stavy Jágr.
„Nevím, co se stalo. Když je vám špatně, může se to změnit během chvilky. Necítíte se sice stoprocentně, ale je to lepší než předtím. Vaše tělo si na to prostě zvykne. Necítíte se nijak lépe a najednou dojde k malé změně, která vám dodá energii navíc,“ dodává.
V pětatřicáté minutě Jágr srovnával na 1:1 střelou z mezikruží. Šlo o jeho 710. trefu v kariéře, po níž ho od pátého nejlepšího zakončovatele Phila Esposita dělí sedm zásahů do černého. Ve 40. minutě nahrál při přesilovce Adamu Henriquemu, čímž upravil počet svých asistencí na 1062. V téhle kategorii je v historických tabulkách osmý, jeden krok za Stevem Yzermanem. Celkovou bilanci Jaromíra Jágra v NHL si jistě snadno sečtete sami.
A co mu včera proti Hurikánům napočítali časoměřiči? Žádné úlevy 42letý veterán neměl, na ledě strávil 20 minut a 12 sekund, po Henriquem nejvíce ze všech útočníků Ďáblů.
„Musel jsem si s ním promluvit ještě těsně před utkáním. Nevěděl jsem, jak hodně ho budu moci využívat,“ přiznává kouč Peter DeBoer. „Nakonec to skončilo tak, že odehrál víc než dvacet minut.“
„Každý den, když jsem v jeho blízkosti, si připomínám, jak výjimečného hráče tu mám,“ tvrdí trenér Ďáblů, který je jen o čtyři roky starší než jeho nejzkušenější svěřenec. „Možná, že nikoho takového už nikdy neuvidíme. Nemyslím si, že bych ještě během svého života potkal hokejistu, který bude hrát takhle dlouho na stejné úrovni jako Jágr.“
V rozhovoru před zápasem Jaromír Jágr malinko zalitoval pauzy v zámořské kariéře způsobené odchodem do Kontinentální ligy, po utkání chválil všechny, kdo mu celou dobu pomáhali táhnout káru.
„Klíčem k dobrému postavení ve statistikách je odehrát hodně zápasů a zůstat zdravý. Hrál jsem ve spoustě hodně dobrých týmů po boku mnoha dobrých hráčů. O tom to je. Když odehrajete dost utkání se spoustu dobrých hokejistů, nějaké góly vám tam spadnou,“ uzavírá český jubilant.

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -