- Reklama -

Tomáš Hertl je extrémní talent, říká hráčský agent Robert Spálenka

- Reklama -

Do stáje Roberta Spálenky spadají hokejisté z Evropy i zámoří. Posluchače Českého rozhlasu nechal tento hráčský agent a spoluzakladatel společnosti Sport Invest nahlédnout do zákulisí své branže a střízlivým pohledem okomentoval přestupové období v NHL.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Na přetřes pochopitelně přišlo i nedávné Jágrovo stěhování na Floridu, které se však podle Spálenky v České republice přeceňuje.
„Je to ikona českého a světového hokeje, ale trh s hráči budou mnohem víc ovlivňovat jiné přestupy,“ uvedl s tím, že citelně významnější dopad budou mít kupříkladu aktivity newyorských Rangers.
„Tyhle výměny hráčů s platnou smlouvou jsou záležitostí klubů, respektive generálních manažerů. Ti nás před daným přestupem zkontaktují a zeptají se, zda by měl hráč zájem k nim jít, jinak se ale vše odehrává na jejich úrovni,“ upozornil Spálenka na skutečnost, že v podobných případech plní agenti jen jakousi roli zprostředkovatelů a jejich vyjednávací pozice o navýšení platu či bonusů je prakticky nulová.

Jágr jako Panther. Florida je jeho osmým zámořským působištěm

- Reklama -

V rozhovoru padla řeč i na citlivé téma časného náboru hráčů, jež jsou agenty odchytáváni už od 14 let.
„V takto mladém věku se talent víceméně jen odhaduje. Kdybychom je ale neoslovili my, učinil by tak někdo jiný,“ řekl Spálenka a dodal, že mladým hokejistům doporučuje dokončit alespoň středoškolské vzdělání.
Mezi jeho klienty patří i Tomáš Hertl.  Slávistický odchovanec byl po 10 letech prvním českým hráčem, který do NHL přestoupil rovnou z extraligy.
„Kdyby Tomáš odešel do zámoří o rok dřív a zkusil kanadskou juniorku, dosáhl by stejné úrovně jako doma v extralize, ale možná by byl draftován výš. Každopádně je Tomáš extrémní talent,“ nešetřil Spálenka chválou.
Česká nejvyšší soutěž podle něj není zárukou kvalitní průpravy pro NHL, o čemž svědčí i fakt, že ji američtí a kanadští scouti ignorují. „NHL je úplně jiný styl hokeje, hraje se v ní mnohem přímočařeji, je rychlejší i fyzicky náročnější,“ dodal.

Hertl byl kalifornským klubem draftován v roce 2012 z celkového 17. místa

Zaostřeno bylo i na východ. Po krachu projektu s názvem HC Lev se čeští fanoušci o KHL přestali zajímat, totéž ale nelze říct o hokejistech. I navzdory tomu, že se KHL potýká s finančními problémy, jež jsou umocněny slabým rublem, se stále jedná o vyhledávanou hráčskou destinaci. „Nikde jinde v Evropě totiž neplatí víc,“ poznamenal prozaicky zkušený agent.
Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -