- Reklama -

Zázrak na ledě 2018? Zlatý hoch Eruzione si nepřeje nic jiného

- Reklama -

Nikdy to nedotáhl do slavné NHL a jeho aktivní hokejová kariéra neměla dlouhého trvání. Přesto se zapsal mezi legendy. Nejvýraznějšího úspěchu totiž Mike Eruzione dosáhl na mezinárodní scéně. V roce 1980, na domácí půdě v Lake Placid, dovedl jako kapitán podceňovaný tým amerických studentů pod vedením legendárního kouče Herba Brookse ke zlatým olympijským medailím.
Fanshop týmu
Navíc byl autorem asi nejslavnějšího gólu americké hokejové historie, kterým rozhodl o výhře USA nad SSSR v poměru 4:3. Zkrátka, když se řekne zázrak na ledě, vybaví se každému jako první jeho jméno (společně s trenérem Brooksem a gólmanem Jimem Craigem).
Hokej dodnes pozorně sleduje. Nějakou dobu působil jako kouč, přes zimu pomáhá středoškolskému hokejovému týmu ve svém rodném městě a vystupuje také jako motivační řečník. Je také spoluvlastníkem klubu americké USHL Omaha Lancers.
Podle Eruzioneho je tým z Las Vegas v podobné situaci, v jaké se nacházel olympijský výběr USA v Lake Placid. Nikdo jim tehdy nevěřil a oni přesto triumfovali. Také Fleuryho a spol. nikdo nepasoval do role favoritů, oni ale všechny zaskočili. O tom, komu bude fandit ve finále Stanley Cupu, má Eruzione jasno. Svým oblíbeným Golden Knights poslal před začátkem série prostřednictvím Twitteru povzbuzující vzkaz.


„Zdravím George McPhee, kouče Gallanta a zbytek týmu Golden Knights. Jsem Mike Eruzione z olympijského týmu 1980 a chci vám popřát hodně štěstí v nadcházejícím finále Stanley Cupu,“ řekl na úvod svého příspěvku dnes třiašedesátiletý rodák z Winthropu ve státě Massachusetts.
„Vím, že jste v trochu jiné situaci, Stanley Cup není olympiáda, ale ten příběh je stejný. V roce 1980 nám nikdo nevěřil, my jsme však věřili jeden druhému. Vám taky nikdo nevěřil, ale vy si věříte navzájem. Udržte si tento přístup a všechno dobře dopadne,“ pokračuje Eruzione.
„Přeji vám jen to nejlepší a hodně štěstí. Byl by to zázrak, který si ale zasloužíte. Gratuluji vám k postupu do finále. Vaše cesta však ještě není u konce. Chybí ještě jeden krok. Hodně štěstí,“ uzavřel svůj vzkaz muž, který se v Lake Placid navždy zapsal do srdcí amerických hokejových fanoušků jako střelec vítězného gólu v zápase proti tehdy neporazitelnému Sovětskému svazu.

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -