- Reklama -

A pak že to nepůjde… Devils díky Eliášovi vyhráli v nájezdech

- Reklama -

První výhra po pěti nezdarech; teprve druhé vítězství z 24 zápasů, které New Jersey v posledních dvou sezónách přivedlo až do nájezdů. Blýská se na lepší časy? V Newarku věří, že včerejší výsledek 3:2 s Tampou nezůstane osamocený – a děkují a tleskají Patriku Eliášovi, který předvedl dva parádní hokejové kousky.
„Tohle vítězství je hodně důležité, moc jsme ho potřebovali. Myslím, že moc lidí nám dneska nevěřilo, ale my jsme to zvládli,“ oddechl si trenér Peter DeBoer poté, co jeho svěřenci zdolali druhý nejlepší tým Východní konference.
Ve čtvrté minutě při přesilovce otevřel skóre Adam Henrique, o dvanáct minut později přišla Eliášova chvíle. Český útočník se v pravém kruhu obtočil kolem vlastní osy a jeho bekhendová střela, tečovaná bránicím Carlem, zapadla za záda Jevgenije Nabokova (video: gól Patrika Eliáše).
Zatímco v New Jersey už trefu třebíčského rodáka označili za žhavého kandidáta na gól sezóny, Eliáš hovoří o přízni fortuny. „Byl to spíš šťastný gól. Povedená otočka, ale se štěstím,“ říká.
Pokořený Nabokov si myslí to samé. „Byl jsem dobře postavený a říkal jsem si, že jsem mu vykryl střelecký úhel, jenže puk se zvedl, jak trefil Mattovu hůl. Nemůžu říct, že bych udělal něco špatně. Bylo to stejné jako v prvním případě, taky tam byl špatný odraz,“ necítí se vinný ruský gólman.
Eliášova branka mohla být vítěznou. Bleskům se sice ve druhém dějství podařilo zásluhou Stevena Stamkose zkorigovat stav, ale hokejisté v červených dresech ještě minutu před sirénou hlídali těsné vedení. V čase 59:19 však po menší skrumáži před domácí svatyní překonal Keitha Kinkaida Nikita Kučerov, pro kterého to byl čtvrtý zásah do černého z pěti posledních utkání.
„Měl jsem pocit deja vu,“ líčil později mladý gólman Ďáblů. „Takhle zatím vypadaly všechny moje starty – vyrovnávací branky v poslední třetině, prohra v nájezdech. Dneska jsme v nich naštěstí vyhráli a získali dva důležité body.“
„Je to jeden z nejlepších okamžiků mého života,“ dodává Kinkaid po premiérové výhře ve slavné soutěži.
Kromě jeho tří zákroků při závěrečné penaltové loterii je pod ní podepsán také Patrik Eliáš. Na českého veterána se dostalo ve třetí sérii a on vsadil znovu na bekhendové zakončení.
„Snažil jsem se ho rozhýbat a zakončit na druhé straně. Obvykle zleva nejezdím. Naznačil jsem střelu a počkal, co provede, potom jsem měl půlku branky prázdnou,“ popisuje klíčovou akci ze svého pohledu.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -