- Reklama -

Brenden Morrow v Dallasu stylově uzavřel kariéru

- Reklama -

Nikdy se nemohl pomazlit se Stanley Cupem, nezískal prestižní individuální ceny. Přesto byla jeho kariéra bohatá a v nejslavnější lize si vydobyl respekt. Ve čtvrtek svou hráčskou kariéru Brenden Morrow uzavřel. Symbolicky se tak stalo v barvách Dallasu, tedy klubu, v němž strávil převážnou část kariéry. Ne náhodou byli soupeřem Hvězd v tento den Blesky z Tampy, tedy poslední Morrowův klub v NHL. Před utkáním vhodil dlouholetý kapitán Hvězd slavnostní buly.
„Když zástupci klubu Dallas Stars vyslovili na draftu mé jméno, nemohl jsem být šťastnější. Věděl jsem, že jdu do opravdu výborného týmu. Ale ani ve snu jsem si nedokázal představit, jak velký vliv bude tahle organizace mít na můj život. Některé vzpomínky si s sebou ponesu do konce života,“ rozpovídal se energický útočník.
V NHL nastoupil do 991 zápasů, ve kterých si připsal 265 branek a 310 asistencí. Jeho kariéra je úzce spjata s Dallasem, ale oblékal také dresy Pittsburghu, St. Louis a Tampy Bay. V play-off odehrál 118 zápasů, zaznamenal 19 branek a celkem 46 bodů. V letech 2000 (s Dallasem) a 2015 (s Tampou Bay) si zahrál finále Stanley Cupu.
„Jsem pyšný na to, čeho jsem v Dallasu dosáhl a jak jsem tuhle organizaci reprezentoval. Jsem poctěn, že mi Doug Armstrong a Dave Tippett vždy tolik věřili. Vždy budu vděčný, že jsem mohl dělat kapitána tohohle týmu, nikdy jsem to nepovažoval za samozřejmost,“ říká.


V roce 2010 se dostal do kanadské nominace na ZOH ve Vancouveru, když dostal přednost před takovými jmény jako Martin St. Louis, Vincent Lecavalier nebo Steven Stamkos. Turnaj skončil pro domácí Kanaďany triumfem a Morrow si na krk pověsil zlatou olympijskou medaili. Po sezóně 2010-11 ale nabrala jeho kariéra sestupný směr.
„Pořád zvládnu na ledě rychle myslet, ale moje tělo už rychlostně nedokáže držet krok. Je neuvěřitelné, jak se hra od mého příchodu do ligy změnila. Moje tělo už to možná nezvládalo, ale moje vášeň nikdy neochabla,“ uvědomuje si, že věk nejde zastavit, ale ubezpečuje, že na ledě vždy nechal úplně vše.
„Když se ohlédnu za svou kariérou, spousta věcí mi splývá, zápasy a rekordy jsou zahalené v mlze. Vždy si ale budu pamatovat, jak jsme se se spoluhráči nasmáli,“ říká Morrow, který jako kluk obdivoval Bretta Hulla. Se svým idolem se nakonec sešel v jednom týmu a dokonce spolu nastupovali v jednom útoku. Dodnes zůstali přáteli.
Sedmatřicetiletý rodák z Carlyle v provincii Saskatchewan podepsal s klubem slavnostní jednodenní kontrakt, aby se mohl na tiskové konferenci v American Airlines Center rozloučit jako člen Dallas Stars. „Byl to neuvěřitelný mladý hráč, který pro výhru udělal naprosto cokoli. Ve všech směrech je příkladem pro ostatní a bude i nadále součástí našeho klubu. Je pro mne ctí, že zde mohu dnes Brendena přivítat a že ukončí kariéru jako člen Dallas Stars,“ řekl prezident klubu Jim Lites.
„Chtěl bych nejprve poděkovat organizaci Stars za to, že mi umožnili vrátit se domů a dali mi tuhle příležitost. Nebylo snadné odsud v roce 2013 odcházet, ale alespoň jsem věděl, že tým je s Jamiem Bennen v dobrých rukách. Jsem jeho největší fanoušek,“ předává pomyslně pochodeň svému pokračovateli tak, jako ji sám kdysi přebíral od legendárního Mikea Modana.
Na drfatu v roce 1997 si jej zástupci Stars zamluvili v prvním kole jako celkově 25. v pořadí. V lize debutoval v roce 2000, poté, co Hvězdy pod Kednem Hitchcockem získaly Stanley cup. V letech 2006 – 2013 byl kapitánem Stars, než jej klub vyměnil do Pittsburghu. Poté strávil po jednom roce v St. Louis a v Tampě Bay. V kronikách Stars mu patří 5. místo v počtu odehraných zápasů (835), 7. místo mezi střelci (243 branek), 8. místo v počtu bodů (528) a 2. místo v počtu vítězných tref (43).


„V roce 2000 jsme se dostali až do finále. Měli jsme v týmu hodně veteránů a já si velmi vážím toho, co pro mne ti chlapi udělali,“ děkuje Morrow svým hokejovým učitelům. Ve své závěrečné sezóně nasbíral v sedmdesáti duelech osm bodů, poslední zápas odehrál ve finále 2015. Blesky tehdy nestačily na vítězné Chicago. V létě se stal neomezeně volným hráčem, ale práci v NHL už nesehnal.
Jeho poslední kouč v NHL, Jon Cooper, pro něj má jen slova respektu. „Nemusíte dát vždy gól nebo úžasnou nahrávku, abyste byli týmu užiteční. Kluci k němu vždy vzhlíželi, na ledě dělal vše, co bylo třeba. Takový byl Brenden Morrow hráč,“ má jasno lodivod Blesků. „V předbrankovém prostoru si nikdo nepočínal tak, jako on, nikdo nerozdával hity, jako on. Pokaždé, když vstoupil na led, měl na tým pozitivní dopad. A ještě větší váhu měl v naší kabině. Je neocenitelné, když máte v šatně takovou osobnost a lídra,“ dodal Cooper.
A kam povedou jeho kroky nyní? „Budu to brát den po dni. Budu se věnovat rodině, která se mnou hodně cestovala a pro mou kariéru hodně obětovala. Teď si zaslouží mou pozornost oni,“ odhaluje své nejbližší plány otec tří dětí, jedenáctileté dcery a sedmiletých dvojčat.
Kromě olympijského zlata má ve sbírce také vítězství na Světovém poháru z roku2004 , zlato z MS ve stejném roce či triumf v juniorském Memorial Cupu. Pochopitelně by rád končil s prstenem pro vítěze Stanley Cupu, dosáhnout na tisícovku zápasů by taky bylo fajn. Výraznou stopu za sebou ovšem zanechal i tak. „Vím, že jsem do toho dal každý večer všechno,“ říká hrdě.
V play-off 2000 se třeba vrátil do sestavy poté, co si zlomil kost v kotníku. „Nikdy jsem nepotkal tvrdšího chlapa,“ řekl o něm bývalý gólman Hvězd Marty Turco. „Často hrával se zraněním, ani jsme o tom nevěděli. To vypovídá mnohé o tom, jaký to je spoluhráč a člověk,“ dodal Turco.
Vášnivý golfista a obdivovatel Tigera Woodse, který v mládí fandil Calgary a svůj osud spojil s Dallasem, se ve čtvrtek definitivně rozloučil. A jak už to v takových případech bývá, jako výrazná osobnost na ledě i mimo něj bude tenhle bojovník chybět.
Foto/Photo by: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -