- Reklama -

Canada Cup 1987 – V nejlepším hokejovém představení všech dob zvítězila Kanada

- Reklama -

Finále čtvrtého vydání Canada Cupu v roce 1987 nabídlo podle odborníků i samotných pamětníků nejúchvatnější podívanou v hokejových dějinách. Proti sobě se postavily domácí Kanada a Sovětský svaz. Finále se hrálo na dva vítězné mače. Protože šlo ale o nesmírně vyrovnanou bitvu, rozuzlení muselo přinést třetí utkání.
Rudou mašinu vedl Viktor Tichonov, na druhé straně barikády stál Mike Keenan. Především ale v jednom útoku řádili „The Great One“ a „Le Magnifique“ neboli Wayne Gretzky a Mario Lemieux. Sovětský svaz zase sázel na legendární pětku ve složení Vjačeslav Fetisov, Alexej Kasatonov, Vladimir Krutov, Igor Larionov a Sergej Makarov.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Kanada ovládla základní skupinu díky třem výhrám a dvou remízám, které přinesly zápasy s Československem (4:4) a SSSR (3:3), jenž skončil druhý. Ze šesti týmů v základní skupině postoupily čtyři do semifinále. Sborná přehrála 4:2 hokejisty Tre Kronor, přestože jim ve skupině podlehla 3:5. Javorové listy si poradily s Československem poměrem 5:3. Do finále postoupila nejlepší možná mužstva.
Specifikum Kanadského poháru tehdy spočívalo v tom, že nabídl souboj nejlepších možných hráčů. V roce 1987 byla kariéra v Severní Americe pro hráče ze SSSR pouze utopickým snem.

V prvním utkání hraném v Montrealu 11. září vedli Sověti krátce po zahájení druhé dvacetiminutovky už 4:1. Snad všem kanadským fanouškům muselo na mysl vytanout datum 13. září 1981, kdy Sovětský svaz v hale Montreal Forum rozdrtil kolébku hokeje 8:1!
O téměř šest let později ale Gretzky a spol. nic takového nehodlali připustit. Právě devětadevadesátka dokonala bez jediné sekundy tři minuty před koncem základní hrací doby obrat a posunula Kanadu do vedení 5:4. O to ale javorové listy přišly kvůli Andreji Chomutovovi. První finále rozhodl Alexander Semak v prodloužení.
Mužstva se přestěhovala do Hamiltonu. Druhé finále nabídlo další neuvěřitelnou bitvu, která je považována za jeden z nejnezapomenutelnějších zápasů všech dob. Sám Gretzky prohlásil, že šlo o jedno z jeho nejlepších utkání v kariéře. Aby taky ne. Kanada v nervy drásající bitvě udolala Sověty až ve druhém prodloužení a vrátila jim porážku i s úroky, jelikož zvítězila 6:5. Nejproduktivnější hráč v historii NHL si připsal pět asistencí, z nichž tři zužitkoval Lemieux, včetně toho vítězného v nastavení.

- Reklama -

Úchvatná podívaná vyvrcholila 15. září 1987 v Hamiltonu. Sborné se v rozhodujícím mači povedl vstup z říše snů. Po osmi minutách hry vedla 3:0. Zatímco diváci byli zklamaní a ztráceli naději, kanadští hráči se hrůzostrašným vývojem hry nenechali srazit na kolena. Stejně jako v prvním finále předvedli další neuvěřitelný obrat a po dvou třetinách vedli 5:4. Sověti opět vyrovnali a i třetí finále pomalu směřovalo do prodloužení. Nakonec ale k němu nedošlo.


Bude vás zajímat:


O osudu Kanadského poháru 1987 nemohl rozhodnout nikdo jiný než duo Lemieux a Gretzky. Kapitán Edmontonu přesně přihrál Super Mariovi, který svým jedenáctým gólem na turnaji zpečetil kanadský triumf. Do konce zbývalo 86 vteřin. Pro Lemieuxa, nejlepšího střelce Canada Cupu, šlo o čtvrtou vítěznou branku. Gretzky zase jasně opanoval celkové bodování díky třem zásahům a osmnácti asistencím.
Když vypršela šedesátá minuta, 17 026 fanoušků v Copps Coliseum explodovalo nadšením. „Atmosféra v hale byla úžasná. Na to, že v Hamiltonu nesídlil žádný klub NHL, bylo ohromné, jak byli lidé nadšení. Byl to neuvěřitelný zážitek,“ vzpomíná Wayne Gretzky. Kanada Sovětům oplatila šest let starou porážku. Všechny tři finálové zápasy skončily divokým výsledkem 6:5. Hokejový svět se stal svědkem vrcholného dramatu, na nějž se nikdy nezapomene.

- Reklama -
Jan Kadeřábek
Narozen v roce 1993. Absolvent bakalářského oboru Marketingová komunikace a PR na FSV UK. V současnosti studuju žurnalistiku, první ročník magisterského oboru. O hokej se zajímám od 8 let. Díky dlouholetému zájmu o NHL jsem se rozhodl napsat bakalářku na téma „Marketing NHL v letech 2005–2015“. Kanadsko-americká soutěž mě fascinuje především svou úžasnou historií. Aktivně se věnuji karate a běhu, rád čtu a jsem velkým fanouškem rockové hudby, především Guns N‘ Roses, Bruce Springsteena, Rolling Stones, U2, Kiss, Bon Jovi a dalších. Jsem autorem knihy Guns N' Roses: Příběh nejslavnějšího turné, která vyšla v září 2016. Publikace se zabývá nejúspěšnějším obdobím kapely, roky 1989 až 1994.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -