- Reklama -

Carolina zaskočila Pittsburgh. Třemi body pomohl Jiří Tlustý

- Reklama -

Jako by hráči Pittsburghu nebyli poslední dobou ve své kůži. Dvě porážky s New York Islanders sice napravili dvěma výhrami nad Bostonem a Torontem, v pátek ale znovu nečekaně prohráli. Domácí nezdar s Carolinou 2:4 může mrzet.
Na překvapivém triumfu hostů se třemi body za dvě branky a jednu nahrávku podílel Jiří Tlustý, důležitou vítěznou trefu na 3:2 zajistil ve 44. minutě Nathan Gerbe. Oba útočníci Caroliny byli spolu s dvoubodovým Sidneym Crosbym (0+2) vyhlášeni hvězdami zápasu.
Crosby byl u obou branek Pittsburghu a prsty měl tak trochu i ve vítězné trefě hostů. Během svého vyloučení za bránění ve hře brankáři Camu Wardovi totiž přihlížel rozhodujícímu momentu večera. Hosté v přesilovce pěkně rozebrali domácí obranu a Nathan Gerbe parádní trefou nasměroval Carolinu do vedení, které už Tučňáci nedokázali zkorigovat.
„Hrát proti Penguins je náročná výzva,“ řekl gólman Hurricanes Cam Ward. „Jsou velmi ofenzivní tým. Důležité bylo, že jsme byli schopní kontrolovat prostory a uhlídali jsme je ve středním pásmu.“
První hvězdou večera byl vyhlášen Jiří Tlustý, který po loňské průměrné sezóně navazuje na vynikající zkrácený ročník 2012-13, kdy nastřílel ve 48 zápasech 23 branek. V pátek otevřel v 16. minutě skóre šťastnou střelou z těžkého úhlu, která měla být spíš přihrávkou. Nahození Tlustého od levého mantinelu se ale odrazilo od brusle obránce Pens Olliho Määtty a Marc-André Fleury nedokázal na změnu dráhy puku zareagovat.
„Je vždycky vzrušující hrát proti tak šikovnému a dobrému týmu,“ řekl šestadvacetiletý rodák ze Slaného. „Snažili jsme se vystupňovat naši hru. Každý přinesl svoje, klíčem bylo, že každý chtěl vyhrát. Všichni tvrdě makali.“
Ve 23. minutě uvolnil Tlustý pěkně Patricka Dwyera, který parádní ranou ze střední vzdálenosti zvýšil na 2:1. Třetí bod si český forvard připsal za trefu do prázdné klece Penguins, kdy napravil nepovedenou ránu Erica Staala, jenž před ním pouze napálil nohy soupeřova obránce.
Tlustý tak zakulatil svůj střelecký účet už na deset branek, což z něj dělá jedenáctého nejlepšího střelce ligy. Pět přesilovkových tref ho řadí dokonce na sedmé místo v NHL. Celkem má ve 22 utkáních 13 bodů (10+3).
Domácím nepomohlo ani přemístění Jevgenije Malkina do elitní řady vedle Crosbyho a Hornqvista. Tlak ze závěru vyrovnání nepřinesl. „Podstatné bylo, že měli málo vyloučených,“ ocenil ukázněnost hostů trenér Pittsburghu Mike Johnston. „Pořád si myslím, že kdybychom je v závěru donutili k faulu, dostali bychom je.“

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -