- Reklama -

Chce si splnit poslední sen. Timonen odchází z Philly do Chicaga

- Reklama -

Před rokem odložil odchod do hokejového důchodu, protože chtěl ještě naposledy zabojovat o Stanleyův pohár. Místo zápasů v dresu Philadelphie však Kimmo Timonen celou sezónu strávil v péči lékařů, kteří mu rozháněli krevní sraženinu. Teprve nedávno se vrátil k tréninku – a včera s potěšením zjistil, že o jeho služby je stále ještě zájem i mezi úspěšnějšími kluby než Flyers, kteří na postup ztrácejí šest bodů. Za finského veterána nabídlo Chicago dvě vysoké volby v draftu.
„Rozumím vašim námitkám, že velmi dlouho nehrál, ale na druhou stranu máte před sebou odpočinutého hokejistu v patrně nejlepší formě, jakou v životě měl,“ vysvětluje generální manažer Letců Ron Hextall, čím přesvědčil svého protějška Stana Bowmana. „Nezapomínejte, že mluvíme o výjimečném hokejistovi. Hráči jako on nepadají ze stromu. Myslím, že výměna je férová pro Chicago i pro nás.“
Bowman si nemyslí, že jde do nepřiměřeného rizika. „Timonen byl obránce, kterého jsme si moc přáli. Na výměně jsme pracovali několik týdnů,“ prozradí.


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Brzy už čtyřicetiletého Fina si tolik přál mít ve svém týmu, že za něho obětoval dvě volby ve druhém kole draftu. Přesněji řečeno letošní druhý výběr a podmíněnou čtvrtou volbu v roce 2016, z níž se při naplnění určitých kritérií může stát až volba druhá.
Ty podmínky jsou následující: pokud Chicago postoupí do konferenčního finále a Timonen odehraje alespoň polovinu zápasů, budou Flyers volit ve třetím kole. Pokud se dostanou až do finále Stanley Cupu a zkušený bek absolvuje minimálně padesát procent utkání, bude to druhá volba. Ve druhém kole si bude Philadelphia vybírat dokonce i v případě, že se Jestřábi dostanou do finále a Timonen odehraje alespoň polovinu konferenčního finále.
„Nekoukal jsem na peníze, nekoukal jsem na nic jiného,“ přiznává v rozhovoru pro Philly.com rodák z Kuopia, že si je vědom jistého zdravotního rizika. „Jediná věc, co mi v kariéře chybí, je Stanley Cup. Ten se stal jediným důvodem, proč se vracím k hokeji. Kdybych ho vyhrál už dříve, asi bychom se tu dnes nebavili.“
Timonen strávil ve Philadelphii sedm sezón, tedy jen o jednu méně než ve svém prvním působišti v NHL – v Nashvillu. Žádné další kluby nepoznal. Není nepravděpodobné, že do klubu z „města bratrské lásky“ se později vrátí v nějaké manažerské funkci. Nebo alespoň proto, aby zde podepsal jednodenní smlouvu a symbolicky uzavřel svoji hráčskou dráhu. Teď se však prozatím loučí.
„Bylo to neuvěřitelných sedm let. Vždycky jsem tu chtěl zakončit kariéru, ale ty probíhající debaty o přestupu mi uvízly v hlavě. Nemohl jsem odtamtud Blackhawks vytěsnit, tak dobře na mě zapůsobili,“ prozradí.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -