- Reklama -

Je fajn mít v bráně zeď, ocenil Vokoun výkony Pekky Rinneho

- Reklama -

Tomáš Vokoun a Pekka Rinne. Dvě hlavní maskovaná esa, která Predátoři za necelých 18 let existence svého klubu poznali. První jmenovaný vybudoval většinu brankářských rekordů této mladé organizace, ten druhý je zase jeden po druhém boří.
„Těžko hledám správná slova, která by vyjádřila, jak nesmírně důležitým článkem tohoto týmu vlastně je a jak se z jeho výkony zvedá herní projev celého mužstva. Nashvillu se vede tak výborně právě proto, že hráči vědí, jaký poklad mají ve vlastním brankovišti,“ popsal Vokoun, jak klíčovou roli v americkém klubu sehrává právě Rinne.
Finský gólman si letos připsal výsledky 35-9-3, s průměrem 2,03 obdržených branek na utkání a úspěšností zákroků 93,0 procent. Asi není třeba dodávat, že rodák z Kempele je žhavým kandidátem na příštího majitele Vezinovy trofeje, která mu unikla v letech 2011 a 2012 (kdy se dostal mezi trojici finalistů).
„Všechno je vzájemně provázané. Úspěch Predátorů je z velké části postavený na tom, že hráči nejsou pod neustálým tlakem a vědí, že když udělají chybu, tak to ještě nemusí znamenat katastrofu, protože mají v brance Rinneho. To je nesmírně důležitý faktor, protože pokud si hráč po celých 60 minut říká – ‚Nejsem si jistý. Co když udělám chybu a bude po zápase?‘ – může právě z jeho nejistoty pramenit klidně i 10-15 minel za večer,“ rozjímal Vokoun.
Bývalý český gólman bude dnes v Bridgestone Arena sledovat utkání mezi domácím Nashvillem a Detroitem Red Wings, někdejšími divizními rivaly. Vokoun oznámil konec kariéry v prosinci minulého roku. V NHL odehrál přesně 700 utkání a počet vítězství pro změnu zaokrouhlil na cifru 300. Více jak polovinu odehraných zápasů (384) odchytal právě v dresu Nashvillu, kde působil celkem osm sezón.
I když se pro letošní sezónu rýsovala nabídky nového angažmá, osmatřicetiletý rodák z Karlových Varů se nakonec rozhodl pověsit brusle na hřebík. „Hokej jsme hrál dlouhá léta a když nakonec dojdete k rozhodnutí, že je čas odejít, řeknete si: ‚Vlastně jsem rád, že už nebudu dostávat 600krát pukem do těla každý den.‘“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -