- Reklama -

Timonen se Chicagu prodražuje

- Reklama -

Po únorovém přestupu z Philadelphie odehrál Kimmo Timonefb-chicagon za Jestřáby šestnáct zápasů, v nichž strávil na ledě v průměru 12 minut. V play off jeho průměrný ice-time klesl na 9:26, poslední tři utkání už sleduje pouze z tribuny. Cena, kterou za finského obránce musí Blackhawks zaplatit, přesto stále roste.
Když si generální manažer Stan Bowman veterána na prahu čtyřicítky od Letců vyžádal, nabídl jim výměnou druhou volbu v draftu 2015 a podmíněnou čtvrtou volbu při dražbě mladých nadějí v roce 2016. Když Chicago vybojovalo semifinále, stal se z ní výběr ve třetím kole, postupem do finále se změnila na druhou volbu. Splněná je totiž i další podmínka, na které se Bowman se svým protějškem Ronem Hextallem dohodl – Timonen má v play off odehráno víc než 50 % utkání (konkrétně patnáct).
„Kimmo byl užitečný v mnoha směrech, jeho zkušenosti byly před brankou znát,“ říká trenér Joel Quenneville. „Hraje jednoduše, je na něho spolehnutí.“
Krevní sraženina, kterou mu lékaři objevili v noze, nedovolila Timonenovi naplno si užít poslední sezónu v jeho bohaté kariéře. O to víc byl vděčný vedení Philadelphie, které se v době přestupové uzávěrky rozplývala vidina postupu do play off, že mu umožnilo změnu dresu. Už se smířil i s omezením svého času na ledě.
„Pochopitelně bych byl radši, kdybych měl odlišnou roli, ale ti čtyři kluci si vedou velice dobře,“ připomene nebývale vytěžované kolegy z defenzívy Blackhawks. „Doufal jsem, že budu hrát lépe, ale nestalo se. Kdybych tak byl o deset roků mladší…“

Timonen však dobře ví, že v klíčové fázi sezóny musí jít osobní zájmy stranou. „Jsem trochu frustrovaný, ale o mě přece nejde. Jde o celé mužstvo a možnost vyhrát Stanleyův pohár. Udělám cokoliv, abych pomohl týmu posunout se kupředu. Mohl bych se ukázat na stadiónu a šílet, ale to není moje role a moje práce. Zůstávám pozitivní a pokud mě budou potřebovat, jsem připraven nastoupit.“
„Kluci se ostatně snaží i za mě. Jsem v lize sedmnáct sezón a snažím se užít si poslední chvíle. Byl to dlouhý běh. Pokud se všechno povede a my vyhrajeme titul, bude to víc, než co jsem kdy v kariéře dokázal,“ dodává majitel jedné stříbrné a tří bronzových medailí z olympijských her.
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -