- Reklama -

Crosby jako Yzerman. Zaslouží si Selke Trophy, říká Scotty Bowman

- Reklama -

Sidney Crosby je stále považován za jednoho z nejlepších hokejistů světa. Podle průměru bodů na zápas v celé kariéře patří dokonce k pěti nejlepším hráčům NHL všech dob.V posledních letech se navíc výrazně zlepšil při hře ve vlastním obranném pásmu. A odborníci si začínají všímat, že nyní hraje v defenzivě stejně dominantně, jako v útoku, kde exceloval odjakživa.
Osmadvacetiletý kapitán Tučňáků se už dávno oklepal z pomalého startu do sezóny a ve druhé polovině základní části předvedl parádní stíhací jízdu. Bodoval jako na běžícím páse a nakonec se vyšvihl až na třetí místo ligové produktivity. Ještě kolem Vánoc se o něm přitom psalo, že už to není ten starý dobrý Crosby. Dokonce ani nebyl nominován na Utkání hvězd do Nashvillu. Není to však jen znovuobjevená produktivita, o které se nyní v zámoří v souvislosti s Crosbym hovoří.
„Je stejně dobrý v našem pásmu, jako v tom útočném. Protože je v ofenzivě tak dynamickým hráčem, nikdo si příliš nevšímá toho, jak hraje bez puku,“ říká na jeho adresu kouč Mike Sullivan. Podobný názor sdílí i nejúspěšnější kouč v historii NHL. Scotty Bowman zašel ve svém tvrzení dokonce tak daleko, že Crosbyho označil za kandidáta na Selke Trophy. Tato cena je každoročně udělována nejlépe bránícímu útočníkovi.„Byl by dobrým kandidátem. Pod Mikem Sullivanem hraje Pittsburgh výborný obousměrný hokej a Crosby je jeho důležitou součástí,“ myslí si kouč, jenž slavil devětkrát triumf ve Stanley Cupu (celkově se radoval čtrnáctkrát).
A tahle trenérská veličina skutečně ví, o čem mluví. Za dobu svého působení v NHL trénoval Bowman hned několikrát vítěze této ceny, ať už to byl v Montrealu Bob Gainey, v Buffalu Craig Ramsay nebo v Detroitu Steve Yzerman se Sergejem Fjoidorovem. Právě Yzermana, jenž se s přibývajícím věkem stal z produktivní superhvězdy uznávaným komplexním útočníkem, Crosby v mládí obdivoval.
Po šesti stobodových sezónách, které měl Yzerman na kontě, po něm Bowman žádal, aby se stal lepším hráčem na obou koncích kluziště. Svému kapitánovi řekl, že jeho bodová produkce sice o něco klesne, ale tým z toho bude profitovat. A tak se také stalo. Zpočátku se sice Steve Y. trochu trápil, ale nakonec dokázal skvěle vybalancovat svou hru tak, aby byl vynikající v ofenzivě i defenzivě. Výsledek? „The Captain“ dovedl své Red Wings ke třem triumfům ve Stanley Cupu (1997, 1998, 2002). Scotty Bowman vidí mezi Yzermanem a Crosby paralelu.
„Na takovém hráči leží velká tíha zodpovědnosti, nese na ramenou celý tým. Myslím si, že když pak neboduje podle svých představ, má pocit, jakoby neodváděl dobře svou práci. Pro tyhle kluky to není snadné. Všichni se na ně soustředí, zvláště poté, kdy bodově excelovali na začátku kariéry. Každý po nich chce, aby to neustále opakovali,“ říká Bowman. „Od chvíle, kdy Crosby před deseti lety přišel do NHL, se hra hodně změnila. Nyní je mnohem těžší bodovat. To, že je schopen být obousměrným hráčem, je pro tým dobré znamení.“
„Časem přijdete na to, že hrát dobře v defenzivě neublíží vaší útočné hře, ale pomůže jí to. Útočení je zdaleka nejzábavnější část hry, ale ta zábava záleží právě na tom, jak dobře hrajete v obraně. Musíte zkrátka pochopit, že je důležité hrát dobře v defenzivě, a co to obnáší,“ říká Crosby. A za vzor uvádí dalšího bývalého útočníka, ke kterému vzhlížel, Petera Forsberga.
„Hrál opravdu tvrdě a každý soupeř vždycky věděl, že s ním bude muset celý večer bojovat nadoraz. Nebyl to žádný defenzivní specialista, ale věděl, jak bránit. A v útoku jste si na něho museli pořád dávat pozor,“ vzpomíná Crosby na švédskou legendu. „Rád jsem ho sledoval a párkrát jsem proti němu hrál. tyhle zkušenosti mi hodně pomohly,“ svěřuje se.
Bowman vzpomíná, že v době, kdy začala být Selke Trophy udělována, ji získávali typičtí defenzivní specialisté. Na seznamu držitelů trofeje najdeme jména jako Bob Gainey, Guy Carbonneau nebo Jere Lehtinen. V současnosti ji ale spíš vyhrávají komplexní hokejisté, kteří dokážou stejně dobře bránit, jako útočit.
Za posledních osm let ji třikrát získali Pavel Dacjuk a Patrice Bergeron, jednou ji hlasující přiřkli Ryanu Keslerovi a Jonathanu Toewsovi. To opravdu nejsou žádní psi obranáři, kteří mají za úkol na ledě jen bořit. „Nyní musíte být skutečně dobří na obou koncích hřiště. Pokud jste centr, musíte excelovat na vhazování a podobně,“ míní Bowman.
Crosby souhlasí. „Čím více dokážete vyhrát vhazování ve vlastním pásmu, tím rychleji se dostanete z problémů,“ přikyvuje dvojnásobný olympijský vítěz. Častěji než on se do kruhu pro vhazování v letošní sezóně postavil jen Patrice Bergeron.
„Obránci jsou pod tlakem celou dobu, proto tam musí být centr, aby jim pomohl. Snažíte se získat puk a chytře rozehrát, abyste se dostali z problémů,“ popisuje svou filozofii v obranném pásmu Crosby. „Samozřejmě jsem hráč, který rád útočí a tvoří hru, vždycky chci vyrazit dopředu,“ přiznává. „Hraje na nejlepší hráče soupeře. Dnes se spousta týmů snaží nasazovat nejlepší hráče proti sobě. Z tohoto pohledu jsou jeho čísla obdivuhodná,“ upozorňuje Bowman. „Mike nám dává velkou zodpovědnost, když nás nasazuje proti nejlepším lajnám soupeře. Musíme to akceptovat a ujistit se, že odvedeme dobrou práci,“ uzavírá tohle téma Crosby.
Foto/Photo by: Icon Sportswire
 
 

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -