- Reklama -

Crosby režíroval obrat Pittsburghu a posedmé v kariéře překonal metu 30 gólů za sezónu

- Reklama -

Hokejisté Pittsburgh prohrávali ve čtvrtečním utkání s Carolinou 0:2, ale pak začal úřadovat Sidney Crosby. Kanadský centr pomohl dvěma góly otočit skóre ve prospěch domácích, kteří nakonec vyhráli 4:2.
Crosby navíc v posledních deseti zápasech vždy bodoval (6+10) a je jediným hráčem, který v letošní sezóně NHL takovou bodovou sérii zopakoval. Na přelomu ledna a února bodoval dokonce v jedenácti zápasech po sobě (12+10).


Sledujte NHLnews také na Facebooku a Twitteru.


Do vedení se Carolina dostala velmi lacino, když Matt Murray v brance Pittsburghu pustil mezi betony vůbec první střelu zápasu z hole Phila Di Giuseppea. O necelých pět minut později přidal další branku hostí Riley Nash a Penguins potřebovali pořádně probudit.
K obratu zavelel parádní individuální akcí Crosby. Kapitán Tučňáků se ve 14. minutě protáhl podél mantinelu kolem zadáka Jaccoba Slavina, projel až k brankovišti Hurricanes, kde jej nezastavil ani Ron Hainsey, a bekhendem snížil na 1:2. Na konci první třetiny ještě jeli dva hráči Caroliny sami na brankáře, ale Nathan Gerbe své zakončení uspěchal.
„Udělali jsme na začátku pár chyb, ale naštěstí jsme měli před sebou spoustu času něco s výsledkem udělat. Věděl jsem, že z té řady šancí některé brzy proměníme a změníme zápas v náš prospěch,“ uvedl po zápase Crosby.

Penguins vyrovnali v polovině zápasu, když jim hodně pomohlo štěstí. Obránce Ian Cole před brankou minul puk, ten se ale od brusle Carla Hagelina (0+3) odrazil k úplně volnému Philu Kesselovi, a tomu stačilo trefit odkrytou bránu. A na konci druhé třetiny už domácí vedli 3:2, tentokrát Crosby tečoval vkleče střelu Colea z dálky.
Crosby má momentálně na kontě 31 branek, přitom v prvních 18 zápasech sezóny se trefil jen dvakrát. Trápení už je ale pryč a Crosby může oslavovat další sezónu v NHL, ve které překonal metu třiceti branek. Na kontě jich už má sedm a dotahuje se na bývalé hvězdy Penguins. Mario Lemieux zažil takových sezón v dresu Tučňáků jedenáct, Jaromír Jágr deset.

„Sid právě teď hraje skvěle na obou koncích kluziště,“ pochvaluje si trenér Mike Sullivan. „Hraje proti elitním řadám soupeřů, pak jdou proti sobě ti nejlepší, jenže on dokáže být skvělý jak v naší obranné třetině, tak i v ofenzívě. Myslím, že je hodně vnímán jako dynamický útočník a už tolik ostatní nevidí jeho přínos i v době, kdy nemá puk pod kontrolou,“ dodal kouč Pens.
Čtvrtou branku Pittsburghu vstřelil ve třetí třetině Nick Bonino a upravil tak na konečných 4:2. Domácí přestříleli Carolinu 48:33. „Pochopitelně nikdy nechcete být týmem, který dovolí soupeři poslat na branku skoro 50 střel. Jen v první třetině jich měli asi 22 a po celý zápas jsme byli pod tlakem. Na tomhle musíme trochu zapracovat,“ uznal střelec prvního gólu Canes Di Giuseppe, jemuž se momentálně bodově daří. Bodoval v pěti z posledních šesti zápasů.
Carolina prohrála v základní hrací době poprvé od 28. února. Ale trenér týmu nebyl z porážky až tak moc zaskočený. „Vlastně ani netuším, jak se nám podařilo dostat do dvougólového vedení. Nevím, jestli jsme si to zasloužili. Nejsem si jistý, jestli jsme pro to udělali dost, soupeř měl celý večer navrch. Neprojevili jsme dost odhodlání pro to zápas získat,“ přiznal po zápase Bill Peters.

- Reklama -


Foto/Photo by: Bridget Samuels

- Reklama -
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -