- Reklama -

Daniel Sedin pokořil tisícovku ligových utkání, do hokeje má pořád velkou chuť

- Reklama -

Jako jedenáctý švédský hokejista dosáhl útočník Daniel Sedin v nedělním duelu proti Chicagu na magickou hranici 1 000 utkání v základní části National Hockey League. Do jubilejního utkání kariéry nastoupil s předsevzetím uspět, což také splnil. Canucks porazili Černé jestřáby 4:1.
„Pokud se nám podaří vyhrát, budu moc rád,“ prohlásil olympijský vítěz z Turína (2006) a mistr světa ze Stockholmu a Helsinek (2013)
Počin čtyřiatřicetiletého rodáka z Örnsköldsviku je jedním z těch výjimečných, docílil toho totiž v dresu jediného klubu. „Samozřejmě je to tím výjimečnější. Moc to pro mě znamená. Mám rád tohle město. Vancouver je teď můj domov,“ řekl Daniel Sedin, jenž je členem Canucks už patnáct let.
Šikovného křídelníka si Kosatky vybraly v prvním kole draftu v roce 1999 jako celkově druhého hráče v pořadí. O rok později zamířil za oceán ze švédského klubu MODO Hockey. Ve dvaceti letech se Daniel Sedin dočkal premiéry v NHL, nastoupil 5. října 2000 proti Philadelphii Flyers (3:6). První bod v soutěži zaznamenal ve třetím utkání, v duelu proti Tampě Bay Lightning přispěl jednou brankou k výhře Canucks 5:4.
Za Vancouver odehráli více utkání než on pouze dva hokejisté – jeho o šest minut starší jednodvaječné dvojče Henrik Sedin (1031) a někdejší vynikající kanadský forvard Trevor Linden (1140). Daniel Sedin je zároveň 52. mužem, který v NHL nastoupil za jeden tým k tisícovce zápasů.
„Máme s bratrem to štěstí, že můžeme působit ve skvělé organizaci a hrát s mnoha vynikajícími spoluhráči. Myslím, že tohle je něco, o čem přemýšlíte každý den a jste za to vděčni. Stále se těším se na každý zápas a na každý trénink,“ přiznal.
Daniel Sedin kroutí v NHL svou čtrnáctou sezónu. Momentálně je třetím nejlepším střelcem Canucks (311), v počtu dosažených asistencí (514) a bodů (825) je v klubové historické tabulce druhý za bratrem Henrikem (1031 zápasů, 863 bodů, 198+665). Vítěz kanadského bodování NHL v sezóně 2010-11 a majitel trofeje Ted Lindsay Award (2011) je nejlepším hráčem Kosatek v počtu vítězných gólů (67).
Na svém kontě má Daniel Sedin už řadu úspěchů, na triumf ve Stanley Cup ale stále čeká. V roce 2011 sice postoupili Canucks až do finále, jenže v něm narazili na bostonské Medvědy a ti byli nakonec nad jejich síly.
I pro Daniela Sedina je týmový úspěch vždycky na prvním místě. „Jedná se o něco speciálního, když se sportovec snaží s 20 nebo 25 spoluhráči vyhrát zápas nebo play off. Jestliže tolik lidí dohromady usiluje o jeden společný cíl, je to opravdu něco výjimečného.“
Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Martin Hrubý
Narozen v roce 1971. NHL sleduji od začátku 80. let, redaktorem od roku 2000. Spoluzakladatel webového serveru NHL.cz. Největší hokejový zážitek - návštěva zápasů NHL, v nichž nastoupilo dohromady osm členů slavné dynastie Edmontonu Oilers z osmdesátých let minulého století včetně Waynea Gretzkyho, Granta Fuhra, Glenna Andersona nebo Craiga MacTavishe, jenž jako vůbec poslední hráč v historii NHL hrál bez helmy.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -