- Reklama -

Dvě trefy Bryana Rusta poslaly Pittsburgh do finále

- Reklama -

Vůbec není zrezivělý, jak by snad naznačovalo jeho jméno. Bryan Rust naopak v posledních dnech srší energií. V neděli si člen druhé formace Penguins připsal asistenci, v úterý skóroval a včera překonal Andreje Vasilevského v kleci Tampy Bay dvakrát. Víc gólů hokejisté Pittsburghu v sedmém semifinále nevstřelili, ale ani nepotřebovali, jejich brankář Matt Murray inkasoval pouze jednou.
„Musím ocenit spoluhráče, že pozvedli svoji hru. Díky nim jsem se zvedl i já,“ děkuje 24letý nováček kolegům Jevgeniji Malkinovi a Chrisi Kunitzovi. „Prostě se to seběhlo tak, že já byl tím, kdo posílal puky do sítě.“
Oba zmiňovaní připravili ve čtvrtek pro Rusta jeho první šanci. Rus zpracoval na útočné modré dlouhou přihrávku od Olliho Määttäho, zastavil kotouč pro Kanaďana a ten nabil mladému spoluhráči. Končila 22. minuta, když Rustova povedená střela zaplachtila do horního rohu klece Blesků.
O osm minut později Lightning srovnali zásluhou Jonathana Drouina, který čtyři ze svých pěti branek v letošním play off zaznamenal právě proti Penguins, ale další přesný zásah Bryana Rusta na sebe nenechal dlouho čekat. Uběhlo přesně třicet sekund, než hrdina večera klepl do odražené puku po Lovejoyově střele a černý kus pryže proklouzl skulinou mezi tyčí a Vasilevského tělem.
„V takovémhle módu jsem teď nastavený, dávám góly z dorážek a brejků,“ pousměje se americký forvard.
Tampa byla vepředu mnohem méně nebezpečná, nevyslala na Murrayho ani poloviční počet střel než Tučňáci na druhé straně. Loňským finalistům nepomohl ani návrat uzdraveného Stevena Stamkose do sestavy. Kapitán Blesků, který kvůli krevní sraženině vynechal posledních pět utkání základní části i celé play off, ve své velké šanci v závěru druhé třetiny neuspěl.
„Myslel jsem, že jsem Murrayho překonal. Prolétlo mu to, ale puk se vykutálel na druhé straně. Bylo to blízko, ale celkově jsme si v ofenzívě nevytvořili takový tlak, abychom zvítězili,“ uznává Stamkos.
Možná, že odehrál svůj poslední zápas za Lightning, za měsíc mu vyprší smlouva. Do finále se každopádně nepodívá, stejně jako si ho neužijí Ondřej Palát a Andrej Šustr. Pokud Pittsburgh nenasadí do závěrečných bojů Dominika Simona, který od vyřazení záložního mužstva z Wilkes-Barre z play off AHL trénuje s prvním týmem, bude mít český hokej zastoupení pouze na druhé straně.
Sérii se San Jose, jehož dres oblékají Tomáš Hertl a Roman Polák, odstartují Penguins v pondělí před vlastními fanoušky.



Pittsburgh – Tampa Bay 2:1 (0:0, 2:1, 0:0) – konečný stav série 4:3

Branky a asistence: 22. Rust (Kunitz, Malkin), 31. Rust (Lovejoy, Martin) – 30. Drouin (Filppula, Hedman).
Střely na branku: Pittsburgh 8-21-10=39, Tampa Bay 5-5-7=17. Přesilovky: 0/5 – 0/1.
Brankáři: Murray 16/17 – Vasilevskij 37/39.
Hvězdy utkání: Rust, Murray, Malkin (všichni PIT).
Česká účast: – Ondřej Palát (21:43, +1, 1 střela, 0+0), Andrej Šustr (18:35, 0, 1 střela, 0+0).

Foto: Icon Sportswire

- Reklama -
Předchozí článek
Další článek
Pavel Krupička
Narozen v roce 1973, hokej sleduji od poloviny 80. let. K NHL jsem se propracoval později, ale nakonec se mi z koníčka stala zaměstnáním - píšu o ní už třináct let. Sleduji hlavně Čechy bez ohledu na klubovou příslušnost, díky Dominiku Haškovi mi přirostly blíže k srdci Buffalo a Detroit. Největším hokejovým zážitkem pro mě stále zůstává Nagano a následné oslavy olympijského zlata.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -