- Reklama -

Gól, nahrávka, výhra. Anthony Cirelli prožil snový debut za Tampu

- Reklama -

Před uzávěrkou přestupů poslali Lightning do New Yorku dva velmi ceněné prospekty – Bretta Howdena a Libora Hájka. Jejich zásobárna talentů je ale, zdá se, bezedná. Včera poprvé povolali do prvního týmu dvacetiletého útočníka Anthonyho Cirelliho, který si hned odbyl debut v NHL na ledě Dallasu.
Cirelli letos kroutí svou první profesionální sezónu v Syracuse a je nejproduktivnějším hráčem jednoho z nejlepších celků AHL. V jednapadesáti zápasech zaznamenal 14 branek a 37 bodů. Ještě ve středu se dvakrát trefil při výhře nad Toronto Marlies.
Nyní se dočkal povolání „nahoru“, což u hráče, který se teprve rozkoukává mezi profíky, nebývá zase tolik obvyklé. Cirelli je ale mnohem vyspělejší, než napovídá jeho věk. Při zranění Kučerova a Paláta navíc potřebovali trenéři do sestavy někoho, kdo dokáže hrát na centru i na křídle, a tak ukázali na Cirelliho.
V roce 2015 jej Tampa draftovala jako celkově 72. v pořadí, po jeho premiérové sezóně v juniorské OHL. A tohoto kroku nikdy nelitovala. Faktem je, že Cirelli měl přijít na řadu mnohem výš. Už ve druhé juniorské sezóně byl jmenován kapitánem Oshawy a na loňském juniorském šampionátu pomohl Kanadě ke stříbru. Přestože mu byla svěřena role ve „spodních“ útocích, dokázal v sedmi zápasech turnaje nasbírat sedm bodů.
Na kontě má také titul z prestižního Memorial Cupu, dokonce byl autorem vítězné branky v prodloužení. Od té doby urazil kus cesty a v organizaci Lightning platí za jednoho z nejcennějších prospektů mezi útočníky. Na svůj věk je nesmírně zodpovědný na obou koncích kluziště. Umí předvést parádní kousky v ofenzivě, ale zároveň maká pro tým také směrem dozadu.
Ve včerejším duelu proti Dallasu jej trenéři postavili do zahajovací sestavy proti nejlepší řadě soupeře ve složení Benn-Seguin-Radulov. I to svědčí o tom, jak mu kouč Cooper věřil. „Je to velmi chytrý hráč. Poznal jsem ho v loňském play-off AHL. Poprvé hrál mezi profesionály a byl jednou z hlavních postav, navíc dokázal s týmem dojít daleko. Doufali jsme, že si to přenese i do letošní sezóny, a přesně to udělal,“ řekl Jon Cooper.
Na ledě nakonec strávil jen něco přes osm minut, což je nejméně ze všech útočníků Bolts. I takto omezený čas mu ale stačil na to, aby stihl svou premiérovou trefu v soutěži. Navíc přidal i asistenci a v hodnocení účasti na ledě při gólech zaznamenal dva kladné body. Se spoluhráči se navíc mohl radovat z výhry v prodloužení.
V čase 29:20 vyrovnával stav zápasu na 2:2, když převzal puk ve středním pásmu, prohnal se do útočné třetiny a přesně vystřelil. O čtyři minuty později asistoval u vedoucího gólu Killorna na 3:2. „Neuvěřitelný pocit. Už jen být tady a hrát v této lize bylo super. Vstřelit ještě navíc gól, to je něco výjimečného. Budu si to pamatovat do konce života,“ svěřil se šťastný debutant.
„Sledoval jsem ho na našem letním rozvojovém kempu a pak na tréninkovém kempu před sezónou. Je to fenomenální kluk a já za něj nemohu být šťastnější,“ gratuloval svému svěřenci k první trefě kouč Cooper.
V kádru Tampy panuje na pozici centra veliká konkurence, vždyť zde nastupují hráči jako Steven Stamkos, Brayden Point či Tyler Johnson, ve středu útoku mohou hrát také Paquette, Callahan a další. Cirelli však při debutu naznačil, že je připraven udělat další krok, navíc je přizpůsobivý a může hrát i na křídle. Kolik zápasů mu ještě letos trenéři dopřejí?

- Reklama -
Roman Blaha
Senior hockey writer at nhlnews.cz. Teacher, speaker, father of two. Vancouver 2010 volunteer. Best hockey ever: Canada Cup '87. Favourite players: Wayne Gretzky, Steve Yzerman.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -