- Reklama -

Islanders přepsali historii, svět NHL otevřeli prvnímu Číňanovi

- Reklama -

Prvním hokejistou narozeným v Číně, který prošel draftem NHL, se stal obránce Andong Song. Osmnáctiletého rodáka z Pekingu si v 6. kole vybrali zástupci NY Islanders (172. celkově).
„Jsem první, ale nedívám se na sebe. Doufám, že jsem udělal něco dobrého pro čínský hokej, a věřím, že se objeví další jména,“ rozvyprávěl se Song pro server nhl.com. S nejrychlejší kolektivní hrou začínal v Číně na jednom ze dvou (!) pekingských kluzišť a vzhledem k nuzným podmínkám musel trénovat i na rychlobruslařském oválu. Když mu bylo deset, přestěhovala se jeho rodina do Kanady a nadějný hráč mohl rozvíjet svůj talent v mládežnickém týmu v Oakville.
O výjimečnosti celé situace svědčila také přítomnost kamer čínské stanice CCTV, jež přenášela záběry z BB&T Center naživo.


Puk a hokejka se těší v Říši středu stále větší popularitě.
„Když jsem odcházel, tak byly v Pekingu dva zimní stadióny. Loni jsem byl doma a bylo vidět, že za tu dobu udělali velký pokrok. Myslím si, že nebude trvat dlouho, a hokej se v Číně brzy dostane na evropskou a severoamerickou úroveň,“ dodal Song.
Zámořská média si výběr 182 cm vysokého mladíka spojují s majitelem Islanders Charlesem Wangem, který je rovněž Číňan. Všemožné spekulace ale rázně vyvrátil generální manažer Ostrovanů Garth Snow: „Je mi jasné, co si budou lidé myslet, ale nemá to s tím nic společného. Vybrali jsme si ho, protože nás zaujal svým výkonem.“

Nedávno skončenou sezónu strávil Song v USHS (americká středoškolská soutěž). Za Lawrence Academy A odehrál 26 utkání, ve kterých vstřelil tři branky a na sedm dalších přihrál. Svůj um letos předvedl také na juniorském mistrovství světa II. kategorie v Srbsku, kde byl kapitánem čínské reprezentace.
Oficiální web IIHF si všímá skutečnosti, že svou premiéru ve vstupním draftu NHL si odbyla i jedna evropská země. Do nehokejových končin zabrousili ve 2. kole draftu také Penguins, kteří sáhli po Danielu Sprongovi. Ten se může stát teprve druhým Nizozemcem, který si vyzkouší nejslavnější hokejovou ligu světa.

- Reklama -
Daniel Reichel
Takřka revoluční dítě. Hokej sleduji od MS v Petrohradě, který byl předzvěstí legendárního pokřiku „Vítej, zlatý hattricku“. NHL mi učarovala svým důrazem na tradice, krásnými dresy a ledem, který nepřipomíná jeden velký reklamní banner. Jsem milovníkem hobitů, elfů, čarodějů a vůbec celé Středozemě, příležitostným běžcem a posluchačem kvalitní soundtrackové hudby. Své připomínky můžete psát na daniel.reichel@nhlnews.cz.

Související

- Reklama -

Poslední

- Reklama -

Neuniklo vám?

- Reklama -